economie

Elsevier Uw geld: wat u moet weten over IBAN

Door Anne-Marie Spermon - 01 augustus 2014

Vanaf vandaag is iedereen in Nederland verplicht de IBAN-code te gebruiken in het betalingsverkeer. Waarom hebben we plotseling achttien tekens nodig om onze overboekingen te doen?

In februari dit jaar werd de overgang nog uitgesteld door de Europese Commissie, maar vanaf 1 augustus kan niemand er meer onderuit: de, volgens veel mensen veel te lange, IBAN-code. Wat moet u weten over het nieuwe rekeningnummer en de overgang naar het internationale betalingssysteem SEPA?

Achttien tekens

De IBAN-code bestaat in Nederland uit achttien tekens. Niet gemakkelijk te onthouden, meldt RTL Nieuws. Volgens hersenonderzoeker Victor Lamme kan het menselijk brein maximaal een reeks van vier tot zeven ‘items’, bestaand uit elk één of twee cijfers, goed onthouden.

Weten wat de code precies betekent, kan helpen. Elke Nederlandse IBAN begint met de landcode ‘NL’. Daarna volgt een uniek controlegetal, bedoeld om tikfouten bij het invoeren van het rekeningnummer te herkennen en een foute betaling op tijd te kunnen annuleren.

Dan volgt een bankcode, en tot slot het oude vertrouwde rekeningnummer, aangevuld met nullen om tot de achttien tekens in totaal te komen. Overigens hebben Nederlanders relatief weinig te klagen over de lengte van hun IBAN: volgens Europese wetgeving mag de code uit vijftien tot 34 tekens bestaan.

Waarom SEPA?

Wat het onthouden van de code echt moeilijk maakt, zegt Lamme, is het feit dat veel mensen er een negatieve associatie bij hebben. Waarom is dat nou nodig, die IBAN-code?

De Europese Unie wil, ruim twaalf jaar na de invoering van de euro, één grote betaalmarkt worden. Alle inwoners van eurolanden, aangevuld met Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Monaco, gaan daarom ook op dezelfde manier giraal betalen. Voor alle overboekingen moeten deelnemende landen vanaf vandaag een International Bank Account Number gebruiken: IBAN.

Internationaal betalen moet door het gelijktrekken van het systeem gemakkelijker worden. De aparte BIC-code is voor internationale betalingen niet meer nodig. Nederlanders die in het buitenland werken, moeten nu eenvoudig hun salaris op hun Nederlandse rekening gestort kunnen krijgen, en buitenlandse rekeningen kunnen vanaf Nederlandse bankrekeningen worden betaald.

Waar vind ik mijn IBAN?

Op uw betaalpas staat vaak nog uw oude rekeningnummer, maar dat is niet erg. Als uw pas verloopt, ontvangt u vanzelf een nieuwe van uw bank met daarop uiteraard uw IBAN-code in plaats van uw oude rekeningnummer.

Versneld een nieuwe pas aanvragen kan ook, maar dat is niet altijd gratis. ING stuurt, na aanvraag, nieuwe passen voor niets op naar de klant, maar ABN AMRO rekent 7,50 euro.

Gelukkig is uw pasje niet de enige manier om uw IBAN-code op te sporen. Op het internet is de code gemakkelijk te vinden op de website van uw eigen bank, maar er is ook een aparte website die oude rekeningnummers ombouwt naar de IBAN-code. Er is zelfs een speciale mobiele app in het leven geroepen om de code altijd bij de hand te hebben. Tot slot staat de IBAN-code ook op alle Nederlandse rekeningafschriften.

Problemen

De Nederlandsche Bank zegt goed voorbereid te zijn op de overgang en verwacht dus geen grote problemen. Bedrijven moeten wel oppassen: er zijn rond de twintigduizend ondernemingen die nog niet zijn overgestapt naar het SEPA-systeem.

Daardoor kunnen ze vanaf vandaag geen automatische incasso’s meer ontvangen. Vooral voor grote bedrijven, die met meer dan honderd transacties per maand niet eenvoudig al hun transacties handmatig kunnen incasseren, is dit een probleem.

Eenmalige goededoelen-acties, zoals bijvoorbeeld Serious Request van radiozender 3FM, krijgen uitstel: zij mogen tot 1 februari 2016 nog een verkort rekeningnummer gebruiken om hun donaties binnen te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.