economie

Timmermans verdedigt sancties van Westen tegen Rusland

Door Shari Deira - 08 augustus 2014

De Russische aanpak valt niet te tolereren en de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere westerse landen kunnen ‘niet anders dan maatregelen treffen, al zal Ruslands reactie daarop ook ons raken’.

Met deze woorden verdedigt minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken de sancties van het Westen tegen Rusland.

Recht

Alleen met eensgezindheid en standvastigheid is het mogelijk om Rusland op een andere koers te krijgen, schrijft Timmermans op Facebook.

‘Een koers die uitgaat van het internationaal erkende principe dat landen zelf hun toekomst mogen bepalen en dat andere landen niet het recht hebben te proberen hun wil op te leggen door landjepik of onrust stoken.’ De inmenging van Rusland in Oekraïne heeft grote internationale gevolgen.

‘Een aanpak die, indien getolereerd, bij nieuwe meningsverschillen met buurlanden, door Rusland mogelijk elders in Europa zal worden toegepast. Een aanpak die een bedreiging vormt voor de Europese en internationale veiligheid.’

Belang

Timmermans vindt het ‘van het grootste belang’ om de Russische president Vladimir Poetin ervan te overtuigen dat ‘deze aanpak in niemands belang is en voor iedereen een gevaar vormt, ook voor Rusland.’

In reactie op internationale sancties van onder meer de Unie en de Verenigde Staten boycot Rusland voortaan vrijwel alle voedsel uit Europa, Amerika, Noorwegen, Canada en Australië. Timmermans wil zo snel mogelijk Europees overleg over de gevolgen hiervan. De boycot zal minimaal een jaar duren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.