economie

Werkgevers zien niets in pleidooi voor loonsverhoging

Door Shari Deira - 07 augustus 2014

Werknemers zien een loonstijging om de consumentenbestedingen te stimuleren wel zitten, maar werkgevers denken daar anders over. Een loonstijging zorgt voor ‘hogere loonkosten en een hogere premie- en belastingdruk’ voor werkgevers.

‘Dat is juist kostbaar, inefficiënt en schadelijk voor de Nederlandse economie,’ zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer zegt dat donderdag in De Telegraaf.

Inflatie

Verschillende economen pleitten woensdag in de krant voor een loonstijging van rond de 3 procent. Daarmee stimuleren werkgevers niet alleen de consumptie, het zou ook een methode zijn om de lage inflatie aan te jagen.

Werkgeversvereniging AWVN zegt dat sociale partners moeten kijken naar andere oplossingen. ‘Meer flexibiliteit en het verhogen van de arbeidsproductiviteit zouden een stap in de goede richting zijn. Een algemene looneis helpt niet en is bovendien ouderwets,’ zegt Hans van der Steen van AWVN.

Voordelen

De Boer en Van der Steen zien meer in lastenverlichtingen en andere gerichte maatregelen om het vertrouwen van consumenten te laten toenemen. Volgens VNO-NCW zouden er meer fiscale voordelen moeten komen voor het kopen van een huis.

Oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink gaat ook niet mee in het pleidooi voor een loonstijging. ‘Dit zijn allemaal macro-calculaties, daar moet je ontzettend mee oppassen.’ Bovendien zouden veel mkb’ers door een loonsverhoging in de problemen kunnen komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.