economie

Teruglezen liveblog: eurozone wil eerst referendum afwachten

Door Elif Isitman - 01 juli 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras zet zijn hakken in het zand, met zijn oproep om tijdens het referendum zondag toch vooral ‘nee te stemmen tegen de voorstellen van de geldschieters. Lees hieronder de laatste ontwikkelingen.

21:22 – De Europese Centrale Bank heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken woensdag ongewijzigd gelaten, meldt persbureau Bloomberg. De ECB handhaafde daarmee het besluit van zondag, toen het steunniveau ook niet werd opgeschroefd. Vervolgens besloten de Griekse financiële autoriteiten om de Griekse banken in elk geval tot en met volgende week maandag gesloten te houden.

18.58 – De eurolanden staken voorlopig de onderhandelingen met Griekenland. De uitslag van het voor zondag aangekondigde referendum wordt eerst afgewacht. Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ziet intussen weinig kans op vooruitgang in het overleg over de Griekse schuldenproblematiek.

16.32 – De Griekse premier Alexis Tsipras geeft een publieke toespraak. Hij herhaalt wederom dat een ‘nee’ van het Griekse volk tijdens het referendum op zondag niet automatisch leidt tot een Grexit. Hij roept het Griekse volk wederom op om ‘nee’ te stemmen tijdens het referendum en zegt alle verantwoordelijkheid te nemen voor de uitkomst.

‘Iedereen die beweert dat ik een geheim plan heb om Griekenland uit de eurozone te krijgen, liegt,’ aldus Tsipras. Hij zet hiermee het referendum door.

16.08 – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft samen met de vicekanselier Sigmar Gabriel een bericht naar Alexis Tsipras gestuurd. De Grieken moeten aan gestelde voorwaarden voldoen om meer steun te krijgen en Griekenland heeft niet de macht om een ‘economische catastrofe’ te veroorzaken, zo luidde de boodschap.

Merkel geeft aan open te staan voor verdere onderhandelingen met de Grieken, maar dat een deal niet ‘zomaar’ gemaakt wordt. Eerder op woensdag zeiden de Duitsers pas weer verder te willen praten na het Griekse referendum van zondag. De Franse president François Hollande wil zo snel mogelijk weer aan de onderhandelingstafel met de Grieken.

14.00 – De Raad van Europa heeft geoordeeld dat het Griekse referendum niet aan internationale standaarden voldoet, meldt persbureau AP.

Eerder op de dag zei de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker al dat het referendum ‘technisch gesproken’ ongeldig was, omdat de Grieken zouden stemmen over een voorstel van afgelopen zaterdag, dat inmiddels is vervallen.

13.52 – De Europese Commissie heeft de aanvraag voor het derde steunpakket goedgekeurd en wacht nu op instemming van de eurogroep, meldt de vicevoorzitter van de commissie Valdis Dombrovskis.

13.43 – De Europese Commissie buigt zich momenteel over de Griekse aanvraag voor een derde steunpakket. Dat zei Dombrovskis woensdagmiddag. De voorlopige conclusies zal hij later op woensdagmiddag presenteren aan de ministers van Financiën van de eurogroep.

Hierna ligt de bal bij hen om te besluiten of verdere onderhandelingen kunnen worden gevoerd. De kans dat dit gebeurd is niet erg groot. De Duitsers hebben al aangegeven te willen wachten tot na zondag, wanneer het Griekse referendum is.

13.15 – De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit zich aan bij Schäuble en zegt ook dat de eurogroep pas bij elkaar moet komen, nadat het Griekse referendum is geweest.

13.11 – Gepensioneerde Grieken protesteren voor het gebouw van het ministerie van Financiën tegen het korten op hun pensioen. Eerder op de dag stonden de pensionado’s in de rij om hun zogenoemde ‘pensioenrantsoen’ op te halen, een deel van het pensioen dat ze  normaal gestort krijgen. Ze mogen in totaal 120 euro pinnen.

12. 47 – Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft het geen zin voor de eurogroep om nog voor het referendum van aanstaande zondag bij elkaar te komen. Volgens hem zou er inmiddels een tweede brief zijn verstuurd, die nog op inhoud beoordeeld moet worden.

Hij haalt verder hard uit naar de Grieken: ‘wij hebben altijd gedaan wat we beloofden. Als iedereen dat had gedaan, dan zat Griekenland nu niet in zo’n benarde situatie’.

12. 38 – Volgens  Schäuble bevat het nieuwe voorstel van Tsipras ‘geen basis’ om serieuze onderhandelingen te beginnen. Ook zou de brief van Tsipras nog altijd geen duidelijkheid scheppen over wat de Grieken nu precies willen. De wijzigingen die ze voorstellen zouden een duidelijke afzwakking zijn van de voorstellen van de geldschieters. De eerste reacties uit de eurolanden op de Griekse toenadering zijn sceptisch.

12.14 – Aangezien de Grieken opnieuw om aanpassingen vragen, is het nog veel te vroeg om te juichen: de punten waar de Grieken het niet mee eens zijn zouden alsnog een gat van honderden miljoenen achterlaten.

12.02 – De aanpassingen zijn vooral gericht op de btw: Tsipras zou willen dat een speciale btw-korting van 30 procent voor de Griekse eilanden overeind blijft en dat een speciale toelage voor arme gepensioneerden minder snel wordt afgeschaft.

Ook zouden de Grieken pas in oktober willen beginnen met het stapsgewijs verhogen van de pensioenleeftijd tot 67 jaar, in plaats van onmiddellijk. Het is nog onduidelijk of het referendum, dat zondag wordt gehouden, nu wordt afgeblazen of niet. Het voorstel van Tsipras zal waarschijnlijk later op woensdag worden besproken door de eurogroep.

12.00 – Het oorspronkelijke voorstel zou elementen bevatten die de Griekse ministers moeilijk te accepteren zouden vinden. Dat maakte persbureau Bloomberg bekend op basis van een brief van de Griekse regering aan de schuldeisers.

Tsipras zou dinsdagavond laat de brief hebben gestuurd naar de schuldeisers waarin de veranderingen worden aangestipt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.