Ron Kosterman

Overname Delta Lloyd: NN Group handelt onverstandig

Door Ron Kosterman - 06 oktober 2016

Opvallend is de aankondiging zeker. Het komt niet heel vaak voor dat het ene grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijf een andere grote Nederlandse beursgenoteerde onderneming wil overnemen.

In het geval van NN Group, die Delta Lloyd wil hebben, gaat het zelfs om een vijandige poging. Dat zie je zelden. De top van verzekeraar Delta Lloyd heeft het overnamebod van 2,4 miljard euro van NN Group (Nationale-Nederlanden) als ‘ongevraagd’ gekwalificeerd – een eufemisme voor ‘opzouten’.

Over de brug

Natuurlijk kan dat bedoeld zijn om de prijs omhoog te krijgen. NN Group biedt 5,30 euro per aandeel. Na de aankondiging steeg de koers van Delta Lloyd hard, tot boven dat niveau. Een teken dat beleggers ervan uitgaan dat NN Group met meer over de brug komt.

Maar de afhoudende houding van de Delta Lloyd-top is om een andere reden ook te begrijpen. Het is een uiterst vervelende deal. NN Group wil, heel defensief, vooral kosten besparen. Als onderliggende partij zal Delta Lloyd de klappen krijgen.

Kleur op de wangen

Het bedrijf begon – na een bestuurscrisis en ruzie met toezichthouder De Nederlandsche Bank en aandeelhouders – onder de nieuwe CEO Hans van der Noordaa juist weer kleur op de wangen te krijgen. De beurskoers was al aan het stijgen.

Zo’n actie van een concurrent valt dan slecht. De CEO van NN Group, Lard Friese, moet zich afvragen of hij wel verstandig handelt. De animo bij Delta Lloyd om mee te werken, zal nihil zijn.

Friese lokt zo een harde overnamestrijd uit die mogelijk prijsopdrijvend werkt en zo ook het doel van de overname (kosten besparen) voorbij schiet. Daarmee zijn zijn aandeelhouders niet gediend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.