Jelte Wiersma Premium Corner

Nederlanders zijn kwetsbare schuldenaars

Door Jelte Wiersma - 13 augustus 2017

De schuldencrisis die zich sinds 2007 wereldwijd manifesteerde, is bestreden met het maken van nog meer schulden. Vooral in opkomende economieën is de schuld gestegen, maar ook in sommige westerse landen, zoals Nederland, lenen mensen zich suf,  vooral om een huis te kopen. Zo maken veel Nederlanders van zichzelf weerloze schuldenaars.

Het was Jean-Claude Trichet, de Franse oud-president van de Europese Centrale Bank, die begin dit jaar in Brussel een koele rekensom presenteerde: ‘In 2007 was de wereldwijde private en publieke schuld opgeteld 215 procent. Die is sindsdien gegroeid naar 300 procent. Deze schuld is een graadmeter voor instabiliteit.’

Je zou verwachten dat als schulden leiden tot een crisis, zoals sinds 2007 in vooral het Westen het geval was, de schulden naar beneden moeten. Maar het tegenovergestelde is gebeurd. De schuldencrisis is bestreden met nog meer schulden. In het Westen hebben centrale banken een gratis geldpolitiek geïntroduceerd die lenen voor overheden en particulieren heel goedkoop heeft gemaakt.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.