Michiel Dijkstra Premium Corner

De kolder van klimaatvluchtelingen

Door Michiel Dijkstra - 06 januari 2018

Migranten trekken naar Europa vanwege de opwarming van de aarde, stelden wetenschappers onlangs. Onzin. Ze komen hierheen omdat ze geld willen verdienen en omdat dit in hun thuisland niet kan. Zorg er dan ook voor dat immigranten de handen uit mouwen steken, daar heeft iedereen wat aan.

Als de opwarming van de aarde doorzet, zal Europa deze eeuw flink meer vluchtelingen moeten verwelkomen, voorspelden Amerikaanse onderzoekers in het gerenommeerde blad Science. Tot zo’n 660.000 per jaar, om precies te zijn.

In de visie van deze wetenschappers houdt de migratiestroom van de afgelopen jaren naar Europa rechtstreeks verband met het klimaat. Een conclusie die wel in meer wetenschappelijke artikelen is getrokken: in een studie in 2015 was de burgeroorlog in Syrië – en dus ook de vluchtelingenstroom – het gevolg van droogte door klimaatopwarming.

Straf voor het Westen

Klimaatvluchtelingen dus. Hoe slecht de wetenschap achter de artikelen ook is – avocadoconsumptie steeg de afgelopen jaren ook, kan de migratiestroom niet daaraan liggen? – het idee dat het klimaat verantwoordelijk is voor migratie, past goed in het straatje van voorstanders.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.