Syp Wynia Premium Corner

Onze bewindslieden zijn niet opgewassen tegen multinationals

Door Syp Wynia - 29 juni 2018

De Fransman Jacques Delors was twintig, dertig jaar geleden voorzitter van de Europese Commissie, een roemruchte bovendien. Delors werd zo tureluurs van het eindeloze gelobby van de Nederlandse premier Ruud Lubbers voor het Nederlandse grootbedrijf dat hij getergd uitriep dat Nederland toch eigenlijk weinig anders is dan een handvol multinationals.

Dat was een trefzekere waarneming.

De Nederlandse staat is eigenlijk te klein voor het relatief grote aantal internationaal opererende, Nederlandse groot­bedrijven. De Nederlandse staat is niet bestand tegen het eindeloze duwen en trekken van die multinationals, die altijd privileges willen, subsidies en belastingkortingen. Zoals de grootbanken de hulp van de Nederlandse staat kunnen afdwingen omdat Nederland omvalt als zij omvallen, zo hebben de (andere) multinationals Nederland in de tang met de suggestie dat ze anders vertrekken, dat Nederland zonder hen weinig meer voorstelt en dat er danig banenverlies optreedt.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.