juist

De ontdekking van een fotograaf: Vivian Maier

Door Jette van Exter - 02 mei 2014

Vivian Maier (1926-2009) was, tot voor kort, een onbekende straatfotograaf uit New York. In 2007 werd ze ontdekt toen John Maloof een doos met dertigduizend negatieven kocht en onder de indruk was van de foto’s.

Maier werkte veertig jaar als oppas in Chicago en gedurende die periode maakte zij meer dan honderdduizend foto’s, voornamelijk van mensen en stadsgezichten. Ze drukte het meeste van haar werk nooit af en liet het aan niemand zien.

Inmiddels wordt haar werk alom geprezen en worden ­wereldwijd tentoonstellingen aan haar gewijd. Ook zijn er verschillende boeken over Maier verschenen, waaronder een van de hand van Maloof: Vivian Maier: Self-Portraits. Bovendien kwam onlangs een documentaire uit over haar leven, Finding Vivian Maier, die door critici wordt bestempeld als een absolute must-see.

Pas vanaf 7 november is het werk van Maier in Nederland te zien, in Foam Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie over Maier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.