juist

Expeditie naar onbekende eilanden

Door Ruud Deijkers - 22 oktober 2014

Naast de populaire Waddeneilanden liggen in Nederlandse meren, rivieren en veenafgravingen honderden onbekende eilandjes. Vaak is de oversteek met het pontje slechts een paar meter, toch voelen de bewoners zich eilanders. In Elsevier Juist van deze maand staat wat dat eilandgevoel is. Wat gebeurt er op al die eilandjes?

Elsevier Juist ging op expeditie naar zes bewoonde, maar onbekende eilandjes. Maar eerst moest worden vastgesteld wat een eiland is. Dat lijkt eenvoudiger dan het is. Een grote zandplaat gaat aardig door voor een eiland, totdat het overstroomt bij opkomend tij.

Een veerdienst naar een landje in het water, geeft ook geen garanties. Als ergens een dijkje naar het vasteland ligt, is het een schiereiland. Schiereilanden tellen niet mee.

Visite

Een eiland ligt rondom in het water en je gaat er met een boot heen. Het water is wat alle eilanders bindt. Even snel naar het dorp verderop voor een pak melk is niet vanzelfsprekend. Een huis bouwen is relatief duur. Zie zwaar bouwverkeer maar eens over te krijgen.

Om gasten te ontvangen op de Vischplaat in de Biesbosch ben je een uur aan het varen, legt bewoner Jan Saarloos (53) uit. ‘Een kwartier naar de wal om visite te halen, een kwartier terug naar het eiland. En dat nog een keer om ze weer terug te brengen.’

Bemoeienis

Het water geeft naast ogenschijnlijke ongemakken natuurlijke bescherming tegen de buitenwereld. Op de eilanden die Juist bezocht, is het stil. Op het geluid van vogels en overvliegende vliegtuigen na. De sleutels hangen in het slot, want de schipper op de veerboot weet precies wie zijn overgevaren.

Op te veel bemoeienis van bestuurders van het vasteland zitten eilanders niet te wachten, liever lossen ze de zaakjes met elkaar op. En meestal gaat dat goed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.