René van Rijckevorsel

Bescheiden hoeraatje, maar geen champagne

Door René van Rijckevorsel - 03 juli 2014

Elsevier Juist bestaat met dit nummer één jaar! Dat viert de redactie met een bescheiden hoeraatje. We zijn hier niet zo van de uitbundige partijen met oesters en champagne. We steken onze energie (en ons budget) liever in het maken van een blad dat op termijn een blijvende titel kan zijn.

Uitgangspunt vorig jaar was dat Juist een blad met ‘brede horizon’ moest worden, gebaseerd op vooruitgangsgeloof en ondernemingszin. We wilden nadrukkelijk een mooi blad maken voor intelligente lezers die positief durven denken, die nog vertrouwen hebben in de toekomst. Die missie hebben we naar onze bescheiden mening redelijk goed waargemaakt. De reacties zijn tot nu toe in elk geval lovend.

Ook in dit nummer vind je die optimistische grondtoon terug. Zo laat onze wetenschapsredacteur Simon Rozendaal in ‘Don’t worry, be happy’ overtuigend zien dat het stukken beter gaat met de wereld dan allerlei milieu- en ontwikkelingsclubs en hun politieke belangenbehartigers beweren door het ene doembericht na het andere uit te vaardigen.

Iedereen die wel eens een landschap zag dat is verwoest door een brand of een vloedgolf, weet hoe desolaat en hopeloos doods de natuur er dan bijligt. Verschroeide aarde! Maar, zo schrijft Annemarie Bergfeld, de natuur weet zich vaak wonderbaarlijk te herstellen na een ramp. En een verkoolde tak kan ook weer een plek zijn waar opeens zeldzame insecten opduiken.

Een ander voorbeeld van – duurzame – vooruitgang staat in de rubriek Innovatie waarin Marte van Santen laat zien welke geweldige initiatieven er zoal zijn op het gebied van hergebruik van plastic.

Kortom, ook het jubileumnummer staat weer boordevol interessante en optimistische artikelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.