kennis

Rekenende en rouwende chimpansees (video’s)

Door Simon Rozendaal - 11 april 2016

Afscheid

Jan van Hooff neemt afscheid van Mama op haar sterfbed

Rouw

Zowel bij apen in dierentuinen als in het wild is al verscheidene malen waargenomen dat ze het verlies van verwanten verwerken op een manier die lijkt op die van mensen. In deze video volgt de camera

Geheugen

De Japanse wetenschapper Tetsuro Matsuzawa doet al sinds 1977 onderzoek naar gedrag en intelligentie van chimpansees. Hij baarde opzien met een serie experimenten waarin hij chimpansees op een computerscherm taakjes met getallenreeksen liet uitvoeren. De apen bleken dat verbazingwekkend goed te kunnen, sneller en nauwkeuriger dan de slimste mensen .

Bert Haanstra

De Nederlandse filmmaker Bert Haanstra wilde naar aanleiding van het boek Chimpanzee Politics van Frans de Waal een film maken over de chimpanseekolonie in Burger’s Dierenpark in Arnhem. Hij kwam in contact met Otto Adang die daar inmiddels promotie-onderzoek deed naar de apen. Adang werd Haanstra’s adviseur bij het maken van de 55 minuten durende documentaire Chimps onder elkaar uit 1984, die in delen op YouTube staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.