Universiteit

Buitenlandse student pikt plaats Nederlander in

Door Fleur Verbeek - 26 januari 2018

Nederlandse studenten dreigen op Nederlandse universiteiten te worden verdrongen door een grote stroom buitenlandse studenten. Die komen af op het grootschalige aanbod aan Engelstalige colleges.

Vooral studenten die zich willen inschrijven voor een studie waarvoor moet worden geloot, zijn de dupe van het internationaliseringsbeleid; zij dreigen hun plaats te verliezen aan buitenlandse studenten. En dat terwijl er helemaal geen reden is om studies als tandheelkunde, farmacie, Nederlands recht en psychologie in het Engels aan te bieden.

Een goed voorbeeld is de situatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Voor de studie psychologie, die wordt gegeven in het Engels, is slechts plaats voor 600 studenten. Precies 594 Nederlanders hebben zich aangemeld voor het komende studiejaar, maar zij dreigen geen plaats te krijgen omdat zich ook 1200 buitenlandse studenten hebben ingeschreven.

De verengelsing op universiteiten is veel te ver doorgeslagen, schrijft hoofdredacteur René van Rijckevorsel.

Buitenlander financieel zeer aantrekkelijk voor onderwijsinstelling

Volgens de wet hebben Nederlandse studenten geen voorrang op buitenlandse studenten. Daarnaast zijn vooral studenten van buiten de Europese Unie voor universiteiten zeer aantrekkelijk  omdat zij veel geld in het laatje brengen: 10.000 tot 15.000 euro per student per jaar.

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) heeft opheldering gevraagd over de kwestie aan de UvA. Zij wil zo snel mogelijk met de universiteit in gesprek.

‘Promoot studies minder in het buitenland’

‘Als de oververtegenwoordiging van buitenlandse studenten een probleem wordt, moet de onderwijsinstelling zich afvragen of het wel handig is een bepaalde studie in het Engels aan te bieden,’ zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, vrijdag in De Telegraaf. Ook pleit hij ervoor Nederlandse studies minder te promoten onder studenten in het buitenland.

Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, maakt zich ernstige zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor Nederlandse studenten. Hij wijst erop dat de studie psychologie alleen nog in Utrecht in het Nederlands wordt aangeboden. En dat terwijl er een tekort is aan Nederlandse psychologen, zegt Sewbaransingh in dezelfde krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.