Brein

Dieper slapen en slimmer wakker worden?

Door Joppe Gloerich - 29 maart 2018

Amsterdamse wetenschappers zijn erin geslaagd een methode te ontwikkelen waarmee de hersenen van een slapend persoon zodanig zijn te manipuleren dat de slaap dieper wordt. Bovendien ontdekten ze hoe ze iemand tijdens de slaap slimmer kunnen maken door zijn geheugen te beïnvloeden.

Dankzij een een nieuwe techniek, onderzocht in het het Slaap- en Geheugenlab van de Universiteit van Amsterdam, wordt het mogelijk om via van geluidspulsen, afgegeven op precies het juiste moment, het slaappatroon te manipuleren. Niet alleen verdiept op die manier de slaap; ook lukte het de wetenschappers om de kennis van de slapende bij te spijkeren.

De nieuwe methode werkt alleen als de timing perfect is. Als de impulsen een fractie te laat zijn, ontstaat in theorie een tegengesteld effect: slaap verslechtert en de hersenen geven wat van hun kennis prijs. De vraag is dan ook of deze zogeheten closed loop neurostimulation ons ook in staat zal stellen om het geheugen te wissen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.