Depressie

Praten en pillen: hét medicijn tegen terugval

Door Maurits Terwindt - 10 april 2018

Depressie gaat zelden helemaal weg. Wie er vanaf is, heeft een grote kans op een terugval. Antidepressiva werden lange tijd gezien als de beste bescherming hiertegen, maar een Nederlands onderzoek wijst nu uit dat praten, in combinatie met pillen, de kans op een terugval flink vermindert.

Uit onderzoek van onder meer het AMC, de VU, het RadboudMC en de Universiteit van Groningen, dat verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, blijkt dat cognitieve gedragstherapie, waarbij patiënten over hun problemen praten, de kans op een terugval flink vermindert als de patiënt daarnaast ook pillen gebruikt. Patiënten die beide doen, hebben 41 procent minder kans op een terugval.

Precies weten wat depressie is, welke antidepressiva er bestaan en hoe mensen hun terugval ervaren? Lees hier het prikkelende stuk van Jop de Vrieze:

Slikken van antidepressiva: pillen van pandora?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.