Genetica

Waarom de wetenschap niet zonder de zebravis kan

Door Joppe Gloerich - 09 april 2018

De zebravis is slechts een paar centimeter lang, maar voor de wetenschap is het dier van onschatbare waarde. Wat maakt deze gestreepte zwemmers tot zulke wondervissen?

Elsevier Weekblad ging langs bij het vernieuwde zebravislab van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Biologen, gentechnologen en medici kloppen er geregeld aan voor experimenten die niet zelden leiden tot wetenschappelijke doorbraken.

Zo leverde onderzoek naar genmutaties bij zebravissen cruciale inzichten op over het Usher-syndroom. Die afwijking, waaraan zo’n duizend Nederlanders lijden, kan leiden tot doofblindheid. Ook werd in het Nijmeegse lab duidelijk hoe de commerciële viskweek kan profiteren van het onderzoek naar zebravissen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.