Gezondheid Premium Corner

Waarom houden we toch zo van alcohol?

Door Jop de Vrieze - 08 juni 2018

De schadelijke effecten van alcohol staan weer in de belangstelling. Maar waarom houden we eigenlijk zo van drank?

Afgelopen maand woedde er in de media een stevig debat over de vraag of alcohol nu wel of niet vanaf het eerste glaasje al schadelijk is voor de gezondheid. Zonder op de technische details in te gaan, valt er een nuchtere conclusie te trekken: alcohol drinken we niet voor onze gezondheid, maar omdat we ervan genieten. Hoe komt het eigenlijk dat alcohol zo onweerstaanbaar is en we het zijn gaan zien als een van de belangrijkste sociale smeermiddelen?

Als we het hebben over alcohol, gaat het chemisch gezien over het molecuul ethanol (C₂H₆O). Wanneer we het consumeren, wordt het via onze maag en dunne darm opgenomen in onze bloedbaan en afhankelijk van hoeveel er in de maag zat, bereikt het na ongeveer 10 minuten de hersenen.

Minder remmingen om te gaan dansen

In tegenstelling tot veel andere drugs heeft alcohol een aspecifiek effect. Het bindt aan allerlei receptoren in de hersenen waardoor die meer open- of juist dichtgaan. Het remt daar de afgifte van de stimulerende signaalstof glutamaat en stimuleert de afgifte van het kalmerende GABA, waardoor we minder logisch redeneren en emoties minder beheersen. En het stimuleert de aanmaak van serotonine en dopamine in de hersenen, waardoor onze stemming verbetert en we een fijn gevoel krijgen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.