Onderwijs

Ding mee naar vijfde Elsevier Weekblad/Johan de Witt-scriptieprijs

Door Gertjan van Schoonhoven - 09 juli 2018

Studenten geschiedenis kunnen weer meedingen naar de Elsevier Weekblad/Johan de Witt-scriptieprijs. De historische vereniging Vrienden van De Witt reikt deze prijs samen met Elsevier Weekblad voor de vijfde maal uit.

De prijs gaat naar de beste universitaire geschiedenis-scriptie die betrekking heeft op de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw en heeft als doel historisch onderzoek naar dit belangrijke tijdvak te stimuleren. Nadere toelichting is te vinden op www.vriendenvandewitt.nl.

In aanmerking komen zowel bachelor- als master-scripties (in het Nederlands of Engels) die vóór 1 september 2018 succesvol zijn afgerond en niet ouder zijn dan drie jaar. De scripties kunnen slechts één keer worden ingediend. Ze moeten voor vrijdag 7 september 2018 digitaal als word- of pdf-document worden gestuurd aan [email protected].

Wat zijn zoal de prijzen?

De prijs voor de beste masterscriptie (MA) bestaat uit een oorkonde, een bedrag van € 1.500, een boekenpakket, een jaarabonnement op Elsevier Weekblad en een jaar lidmaatschap van Vrienden van De Witt. Voor de
beste bachelorscriptie (BA) geldt een aanmoedigingsprijs van € 200.

Een samenvatting van de winnende scriptie wordt gepubliceerd in Elsevier Weekblad en op de websites van Elsevier Weekblad en Vrienden van De Witt. De overige genomineerde scripties ontvangen een boekenpakket. De prijsuitreiking heeft plaats tijdens een speciale bijeenkomst op 26 januari 2019.

Wie waren de eerdere winnaars?

Vorig jaar ging de prijs naar de masterscriptie van Emma Mojet (Universiteit Utrecht), getiteld Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics. Zij onderzocht de interesse voor de wiskunde van Isaac Newton in het Nederland van de tweede helft van de zeventiende eeuw, aan de hand van de amateurwiskundige Adriaen Verwer, die deze wiskunde gebruikte om de filosofie van Spinoza te weerleggen.
In 2016 ging de prijs naar de masterscriptie van Arthur der Weduwen (University of St Andrews, Schotland, Verenigd Koninkrijk), getiteld The development of the Dutch press in the seventeenth century, 1618 – 1700. Hij analyseert daarin de complexe relaties tussen de verschillende overheden in de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw (staten, gemeentebesturen), uitgevers en de markt voor nieuws.

In 2015 ging de prijs naar de masterscriptie van Didi van Trijp (Universiteit Utrecht) getiteld Spheres in verse over opvattingen over de opbouw van het ‘heelal’ bij twee bekende Amsterdamse rederijkerskamers in het begin van de zeventiende eeuw.

In 2014 waren Gloria Moorman (Universiteit Leiden) en Joris Gerritse (Universiteit Leiden) prijswinnaars met respectievelijk een MA-scriptie over Johan Blaeu’s Italiaanse stedenatlas (1663) en een BA-scriptie over de politieke besluitvorming achter de diplomatieke missie van de Republiek (1655-1658)
tijdens de Noordse oorlog.

Wie zitten er in de jury?

De jury bestaat uit dr. G. de Bruin (UU, Utrecht), prof. dr. L.E. Jensen (RUN, Nijmegen), dr. J.W. Koopmans (RUG, Groningen), dr. M.A. Ebben (RUL, Leiden), dr. P. Brandon (VU, Amsterdam), dr. A. Nobel (UvA, Amsterdam) en.
dr. E.C.M. Huysman, voorzitter (Huygens ING-KNAW). Secretaris is dr. L.H. de Jonge (WU, Wageningen).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.