internet Premium Corner

5G-netwerk: heel snel maar niet perfect

Door Boris van Zonneveld - 01 augustus 2018

In 2020 moet 5G, het nieuwste mobiele netwerk, operationeel zijn. Te vrezen valt dat daarmee de oude discussie over zendmasten oplaait.

Tijdens de ontwikkeling van het umts-netwerk – tegenwoordig bekend als 3G – in de jaren na 2004 werd flink geprotesteerd tegen de plaatsing van zendmasten. In heel ­Nederland maakten omwonenden en scholen zich zorgen om hun ­gezondheid en ze tekenden met succes bezwaar aan tegen bouwvergunningen voor antennes. Dat had tot gevolg dat ruim zeventig gemeenten, waaronder Amersfoort, Eindhoven, Arnhem en ­Lelystad, weigerden om vergunningen te verlenen.

Van de commotie rond het 3G-netwerk was geen sprake bij de totstandkoming van 4G, het huidige mobiele netwerk, dat is geïntroduceerd in 2013. Dat komt vooral doordat er voor 4G niet zoveel nieuwe masten nodig waren. Bestaande umts-masten werden omgeschakeld naar 4G, dat deels op een lagere frequentie zit, waardoor er per zendmast een groter bereik kwam.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
2018

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.