Mazelen

Podcast: moeten we vaccineren verplichten?

Door Fleur Verbeek - 21 augustus 2018

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm om het recordaantal gevallen van mazelen in Europa. In een nieuw rapport staat dat in de eerste helft van 2018 41.000 kinderen en volwassenen ziek zijn geworden.

Dat zijn er meer dan in de afgelopen tien jaar. Volgens de WHO komt dit doordat minder mensen worden gevaccineerd.

‘Na het laagste aantal in de afgelopen jaren, ruim 5.000 in 2016, zien we een dramatische stijging in het aantal infecties en aanhoudende epidemieën,’ zegt Zsuzsanna Jakab van de WHO. ‘We roepen landen op om maatregelen te treffen om de ziekte in te dammen. Dat begint met inenten.’

Hoog aantal in Frankrijk

De landen waar de meeste gevallen van mazelen zijn geteld zijn Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland, Servië en Oekraïne.

Bram Hahn, chef redactie Kennis & Cultuur, riep eerder in Elsevier Weekblad op tot verregaande maatregelen tegen vaccinatieweigeraars zoals korting op de kinderbijslag. Moet vaccinatie in Nederland verplicht worden gesteld?

In een nieuwe podcast van Elsevier Weekblad schuift Hahn aan bij Vincent Andriessen om te discussiëren over die vraag. Beluister hem hier.

Vaccineren: wel of niet verplichten? Een podcast van Elsevier Weekblad:

Meer lezen van Bram Hahn? Hier vindt u al zijn artikelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.