Ruimtevaart Premium Corner

De maan als springplank naar Mars: kan dat echt?

Door Joppe Gloerich - 31 augustus 2018

China heeft de primeur: het land slaagde er donderdag als eerste in een zachte landing uit te voeren op de ‘achterkant’ van de maan. Maar zoeken ruimtevaartorganisaties eigenlijk op de maan – we zouden toch naar Mars gaan? Een ding is duidelijk: ruimtevaart is vooral ook politiek.

Veertien jaar. Langer hoeven we niet te wachten. Als het aan de Amerikaanse Senaat ligt, lopen er in het jaar 2033 mensen op de okerkleurige planeet die zich dan relatief dicht bij de aarde bevindt, namelijk op zo’n 60 miljoen kilometer. Een bemande Mars-missie is al lang de stip aan de horizon van de NASA, en op die van alle andere ruimtevaartorganisaties die iets voorstellen.

Maar zoals alles in het gepolariseerde Washington, is ook de Mars-missie onderwerp geworden van een politiek steekspel – in dit geval tussen de president, politici die het NASA-budget vaststellen, en mensen die werkelijk verstand hebben van ruimtevaart.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.