Nachtrust

Nederlanders slapen steeds slechter: het mysterie slaap ontrafeld

Door Webredactie - 20 augustus 2019

Mede door de opkomst van smartphones en een stijgende werkdruk slapen Nederlanders steeds slechter, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit cijfers blijkt dat een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder – 2,9 miljoen mensen – vorig jaar kampte met een slaaptekort. In 2017 lag nog één op de vijf mensen ’s nachts vaak wakker.

Slapen is onmisbaar, nogal riskant en buitengewoon raadselachtig. Het meest basale wat er is, blijkt moeilijk te doorgronden. Wat is slaap precies? Een stofje? Een plaats in de hersenen? Joppe Gloerich deed vorig jaar uitgebreid onderzoek naar wat er precies met uw lichaam gebeurt als u slaapt, wat kan helpen om beter te slapen en waarom het zo belangrijk is om met regelmaat een uiltje te knappen.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Welke gadgets en hulpmiddelen kunt u gebruiken om beter de slaap te kunnen vatten? Wat moet u vooral niet doen, vlak voor het slapengaan? En hoe ziet een normale slaapcyclus eruit? Lees het in onderstaand artikel ‘Slaap: het grote mysterie’, dat in maart 2018 verscheen in het maandblad Elsevier Juist.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.