Bouw Premium Corner

Waar was die strenge PFAS-norm voor nodig?

29 oktober 2019

De strenge normen voor chemische stoffen in de bodem leggen een complete sector lam. Het kabinet wil de grenswaarde, waarop het zelf aandrong, snel oprekken, zodat baggeraars, grondverzetters en bouwers weer aan de slag kunnen.

De problemen met PFAS lijken sterk op de stikstofcrisis. Enge stofjes in het milieu, boeren en bouwers zijn de sigaar, de overheid probeert met lapmiddelen (zoals het Programma Aanpak Stikstof, PAS) de boel zo goed en zo kwaad als het kan draaiende te houden. Maar er zijn ook cruciale verschillen.

Wat is PFAS?

De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze stofgroep bestaat uit ruim 6.000 stoffen. Hiertoe behoren onder meer de stoffen perfluoroctaanzuur (PFOA), perfluoroctaansulfonaat (PFOS) en HFPO-DA (GenX). Het zijn stoffen die de mens maakt omdat ze nuttige eigenschappen hebben: zo zijn ze brandwerend of waterafstotend, wat heel handig is bij het maken van anti-aanbakpannen of regenjassen.

Zijn PFAS  schadelijk?

Minder handig is dat deze stoffen – als ze in hoge concentraties voorkomen – schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Als ze in het lichaam terechtkomen, kunnen ze het risico op kanker vergroten, of de voortplanting belemmeren. Dat risico is des te groter omdat de stoffen nauwelijks afbreekbaar zijn. Zitten ze eenmaal in de bodem of het grondwater, dan blijven ze daar heel lang zitten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.