Coronavirus

Zo is situatie aan boord ‘coronacruise’

Door Mireille van der Stoep - 06 februari 2020

Het coronavirus blijft onrust veroorzaken. Donderdagmiddag waren er wereldwijd ruim 28.000 besmettingen en lag het sterftecijfer op 565. Internationaal nemen de meldingen van besmette personen toe. Er waren al twee gevallen in Italië, vijf in Duitsland, en nu ook één in België. Ook in Nederland houdt 2019-nCoV de gemoederen bezig. Vier recente ontwikkelingen.

Gerepatrieerde Europeanen

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) roept Nederlanders op geen Chinezen te discrimineren als reactie op het coronavirus. Onder anderen Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) had de minister gevraagd zich uit te spreken omdat volgens haar massaal mensen met een Aziatisch uiterlijk worden gediscrimineerd op openbare plekken. Zo zouden bijvoorbeeld in de tram mensen hun trui over hun mond trekken bij het zien van een Aziatisch meisje.

‘Mensen discrimineren, gaat niet aan,’ zei Bruins, die aangaf dat hij zich de komende dagen, ook buiten de Kamer, nog diverse keren zal uitspreken. ‘We moeten ervoor zorgen dat het niet optreedt. Daar hebben wij allemaal een rol in.’ De PVV vroeg hem of het goed zou zijn om attracties te sluiten waar veel Chinese toeristen komen, zoals de Keukenhof. Dat is volgens Bruins niet nodig omdat de besmettingskans daar heel klein is, en die maatregel bovendien ‘discriminerend en stigmatiserend’ is.

KLM neemt wel voorzorgsmaatregelen. De luchtvaartmaatschappij heeft aangekondigd de periode dat niet naar China wordt gevlogen, te verlengen tot en met 15 maart. Afgelopen weekeinde werden met chartervluchten de eerste Europeanen teruggehaald uit Wuhan. Onder hen ook vijftien Nederlanders. Dinsdag meldde de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat het coronavirus bij een van de Belgische passagiers is vastgesteld. De patiënt moet twee weken in quarantaine in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, maar de patiënt vertoont geen ziektesymptomen. De verwachting is dat hij binnen enkele dagen weer virusvrij is.

Lees dit achtergrondverhaal uit het weekblad over het coronavirus

2019-nCoV: een grillige vijand

Van de gerepatrieerde Nederlanders verblijven de meesten in quarantaine in hun eigen huis. Zij moeten een eigen kamer hebben, mogen het huis niet verlaten en geen pakketjes aannemen. Zij mogen het bed niet delen met hun partner en moeten te allen tijde twee meter afstand bewaren tot huisgenoten. Die mogen zelf wel het huis verlaten.

Paniek op de oceaan

Het aantal besmettingen met het coronavirus op het cruiseschip dat in de haven van de Japanse stad Yokohama ligt, is opgelopen tot twintig. Gisteren waren dat er nog tien. De passagiers worden nog volop onderzocht.

De onder Britse vlag varende Diamond Princess met 3.700 passagiers en bemanning aan boord, moet de komende veertien dagen buitengaats blijven. Passagiers mogen het schip niet verlaten.

In een video op Facebook vertelt de Britse David Abel hoe de situatie is:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Artsen troffen het virus aan bij een tachtigjarige man uit Hongkong na een cruise met hetzelfde schip. Reizigers die symptomen vertonen, krijgen een test op het virus. Besmette personen worden overgebracht naar het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 273 mensen getest waarvan 100 resultaten bekend zijn. Aan boord van het schip zijn vijf en niet drie Nederlanders, zoals eerder gemeld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Woensdagochtend meerde in Hongkong een ander cruiseschip aan met besmettingen aan boord. De World Dream telt zo’n 1.800 passagiers, bij 30 bemanningsleden zijn symptomen ontdekt. Onbekend is nog hoelang ze in quarantaine moeten blijven.

Landen in de regio hebben maatregelen getroffen. Cruiseschepen die in China hebben gevaren, mogen niet langer overal aanmeren en dwalen soms dagen rond op zee.

Verbod op wildedierenhandel

De Chinese, zogeheten ‘natte’ markten, waar zowel in levende als dode dieren wordt gehandeld, liggen door de uitbraak onder vuur. Deskundigen gaan ervanuit dat de eerste patiënten het virus opliepen op een markt in de stad Wuhan. Net als bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003 lijkt het coronavirus afkomstig van  vleermuizen.

Lees ook het commentaar van Nicolette van den Hout: Verbied markten met levende wilde dieren

Door het coronavirus is de handel in ‘bushmeat’ in China tijdelijk verboden. ‘Bushmeat’ is vlees van wilde dieren, van vleermuizen en slangen tot apen en olifanten. In het land gaan steeds meer stemmen op voor een permanent verbod. Na de SARS-uitbraak verbood de Chinese overheid ook tijdelijk de ‘bushmeat’-handel, maar ze hief dit verbod na zes maanden weer op. China Daily zegt dat ons ‘serieuzere epidemieën te wachten staan’ als er geen ‘permanent en uitgebreid’ verbod komt op de handel in wilde dieren. De overheidsspreekbuis meldt dat het tijd is om ‘de vicieuze cirkel van wildlife naar dodelijke plaag fundamenteel te doorbreken’.

Een quarantainediner

Om verdere verspreiding te voorkomen was de Nieuwjaarsvakantie in veel Chinese regio’s met meer dan een week verlengd. Een aantal steden zijn sinds 23 januari afgesloten van de buitenwereld. Voor de bewoners geldt dat ze zo veel mogelijk binnen moeten blijven en afstand tot andere mensen moeten bewaren. Deze ‘thuisquarantaine’ heeft geleid tot afgelasting van sportwedstrijden en evenementen, en het sluiten van restaurants en winkels.

Een groeiend aantal mensen bestelt hun eten online. Meituan, een Chinese thuisbezorg-app, heeft zijn services zo aangepast dat klanten via de app met de bezorger een bezorglocatie kunnen afspreken, om direct contact te vermijden. De bezorger hangt het eten bijvoorbeeld aan de deur. Voor ziekenhuismedewerkers heeft Meituan speciale kluisjes geïnstalleerd om het eten in achter te laten.

In Shandong, een stad ten zuiden van Peking, kreeg een onlangs in quarantaine geplaatste inwoner zijn groenten via een drone thuisbezorgd:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.