Spiritueel Premium Corner

Het natuurlijke pantheïsme van William Wordsworth

31 mei 2020

Het is jammer dat het in Engeland zo vaak miezert en plenst, want je kunt er heel mooie wandelingen maken. Bijvoorbeeld in het Lake District, een prachtig gebied in het noordwesten met meren, heuvels en weides. Het inspireerde een groepje romantische dichters van naam en faam.

De bekendste van de Lake Poets was William Wordsworth (1770-1850). Hij groeide op in het merengebied, maar ging in Cambridge studeren om daarna naar Frankrijk te trekken. Daar toonde hij zich erg onder de indruk van de revolutie van 1789. Maar de daarop volgende geweldsuitbarstingen en financiële problemen dreven hem terug naar zijn vaderland. Hij vestigde zich uiteindelijk in Grasmere, een dorp midden in het Lake District. Hier woonde hij tot zijn dood met zijn zus Dorothy, zijn vrouw Mary en kinderen in Dove Cottage. Hun gezamenlijke begraafplaats op het kerkhof bij St. Oswald’s Church vormt een bedevaartsoord voor poëzieliefhebbers.

De roem van Wordsworth berust voor een deel op de Lyrische balladen (1798), waaraan ook zijn vriend en geestverwant Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) een bijdrage leverde. De bundel geldt als het startpunt van de Britse romantiek. De strenge regels van het classicisme werden losgelaten, de uiting van persoonlijke emoties kwam centraal te staan. Veel aandacht ging uit naar de natuur als inspiratiebron.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.