kennis

Net zo dik als een vel papier: speakers van doorzichtig folie

Door Michiel Dijkstra - 24 februari 2015

Met speciale plastic folie zijn luidsprekers te maken die net zo dik zijn als een vel papier. Het geluid daarvan is net zo goed als van traditionele speakers.

Terwijl beeldschermen de afgelopen jaren steeds scherper, groter en kleurechter zijn geworden, zijn luidsprekers in wezen nog steeds hetzelfde als tien jaar geleden. Niet dat er geen nieuwe technologieën voorhanden zijn, ze worden alleen weinig gebruikt.

Onder stroom

Een indrukwekkende technologie is die van polyvinylideenfluoride- of PVDF-film, een transparant folie dat uitzet en krimpt wanneer het onder stroom wordt gezet. Daarmee is het mogelijk om luidsprekers te maken net zo dik als een vel papier. Het geluid daarvan is net zo goed als van traditionele speakers.

Zulke speakers zijn al verkrijgbaar: zo verkoopt het Amerikaanse bedrijf Clearview Audio de Clio, een stijlvolle luidspreker – ogenschijnlijk een kleine glasplaat op een statief. Maar tot dusver blijft de technologie een beetje in de niche-sfeer hangen.

Crowdfunding

Uitvinder Richard Haberkern uit Los Angeles denkt dat er meer met PVDF-film kan worden gedaan. Hij startte op crowdfundingwebsite Kickstarter een project voor goedkope PVDF-film, om andere uitvinders uit te dagen met de technologie aan de slag te gaan.

Als het maar goedkoop genoeg wordt gemaakt, kan de film overal in worden verwerkt: Haberkern noemt op zijn Kickstarter-pagina als voorbeelden onder meer koptelefoons gemaakt van papier en visitekaartjes met ingebouwde speakers.

Als de technologie een doorbraak beleeft, kan de PVDF-film zelfs over een beeldscherm worden gespannen, zodat een laptop of smartphone een display en luidspreker ineen heeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.