kennis

Wat gebeurt er met uw ‘digitale erfenis’ als u overlijdt?

Door Nic Vrieselaar - 26 februari 2015

Maar weinig mensen hebben een plan wat er met hun Facebook-, Twitter- of LinkedIn-profiel moet gebeuren als ze er niet meer zijn. Denk daarom ook eens na over uw digitale erfenis.

Bij een sociaal netwerk met 1,4 miljard leden kan het niet anders of er sterft weleens een Facebook-gebruiker – volgens schattingen gaat het om miljoenen mensen per jaar.

Maar weinig mensen hebben een plan wat er met hun Facebook-, Twitter- of LinkedIn-profiel moet gebeuren als ze er niet meer zijn. Voor wie een testament opstelt, is het verstandig ook na te denken over de digitale erfenis.

Beheerder

Amerikaanse facebookers kunnen sinds deze maand bij hun instellingen een ‘erfgenaam’ aanwijzen, een soort beheerder. Die kan in het geval van overlijden een boodschap boven aan de pagina plaatsen – bijvoorbeeld met de informatie voor een herdenkingsdienst – en hun foto aanpassen. Gebruikers kunnen ook instellen dat Facebook hun profiel verwijdert.

Facebook-gebruikers in Nederland hebben die optie nog niet; onbekend is of, en zo ja, wanneer die wordt geïntroduceerd. Hier bevriest het internetbedrijf iemands profiel zodra het erachter komt dat iemand is overleden.

Daarvan moet het in de meerderheid van de gevallen wel op de hoogte worden gesteld: goed om rekening mee te houden. Boven iemands naam komt dan ‘Ter nagedachtenis aan’ te staan, en het profiel duikt niet meer op in publieke berichten. Contacten kunnen nog wel berichten plaatsen.

Kwaadwillenden

Wie zijn profiel na overlijden het liefst verwijderd ziet, moet zorgen dat een nabestaande daartoe een verzoek indient. Om te voorkomen dat kwaadwillenden willekeurig profielen opdoeken, moet die wel bewijs aandragen: een overlijdensakte, of bewijs dat hij de aangewezen executeur is. Alleen hij en directe familieleden kunnen profielen laten verwijderen.

Bij zakelijk netwerk LinkedIn is een profiel verwijderen eenvoudiger: u hebt alleen een link nodig naar de overlijdensadvertentie. Gebruikers van Googles e-maildienst Gmail en videowebsite YouTube kunnen instellen dat gegevens worden gewist als ze een paar maanden niet actief zijn.

Google stuurt eerst nog wel een waarschuwing, om niet pardoes het profiel van iemand offline te halen die slechts van een digitale vakantie geniet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.