kennis

Drones spelen straks een cruciale rol bij rampen en rellen

Door Lennaert Lubberding - 19 maart 2015

Onbemande vliegtuigjes zullen een cru­ciale rol gaan spelen bij rampen en rellen. Denk bijvoorbeeld aan een drone met een defibrillator aan boord.

Brandweer en politie kunnen vanaf juli drones inzetten bij rampen, rellen en calamiteiten. Het kabinet heeft daarvoor begin maart de regels verruimd.

De bedoeling is dat drones, voorzien van camera’s, worden ingezet om bijvoorbeeld mensenmassa’s bij grote evenementen als voetbalwedstrijden goed in de gaten te houden. Of bij het blussen van branden: met drones met thermische camera’s zijn brandhaarden in gebouwen snel op te sporen.

Veiligheid

Voorlopig geldt de verruiming van de wet alleen voor beroepsmatig gebruik van drones door politie en brandweer, maar het kabinet ziet ook mogelijkheden om drones in te zetten voor inspectie van de infrastructuur.

Al langer bestaan er ideeën over drones met als voornaamste taak dat ze de publieke veiligheid vergroten. Eind vorig jaar presenteerde de Belgische student Alec Mormont van de TU Delft de ‘ambulance-drone’: een onbemand vliegtuigje met onder meer een defibrillator aan boord.
Deze drone kan met 100 kilometer per uur veel sneller bij een slachtoffer zijn dan een gewone ambulance. Zodra 112 wordt gebeld, kan de drone zichzelf via gps naar de locatie van de beller navigeren.

Hartstilstand

Via een videoverbinding in de drone kan een hulpverlener omstanders op afstand uitleggen hoe bijvoorbeeld de defibrillator moet worden gebruikt. Volgens Mormont stijgt de overlevingskans na een hartstilstand hiermee van 8 naar 80 procent.

Door de wetsverruiming lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de drone niet meer weg te denken is uit het straatbeeld.

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.