kennis

Gaan we die zonsverduistering wel zien? Vijf vragen (video)

Door Tom Reijner - 17 maart 2015

Vandaag is het zover: Nederland beleeft de grootste gedeeltelijke zonsverduistering sinds augustus 1999. Maar gaan we dit natuurfenomeen eigenlijk wel zien? En waar kijkt u precies naar?

Elsevier.nl zet vijf vragen en antwoorden over de zonsverduistering op een rij.

Wat gaan we er in Nederland van zien?

Tussen 09.30 uur en 11.48 uur wordt boven ons land de zon bedekt door de maan. 80 procent van de diameter van de zon verdwijnt. Of u de zonsverduistering kunt zien is nog maar de vraag. Op veel plekken in ons land is het bewolkt en is er sprake van zeer dichte mistig.

Waar is een volledige verduistering te zien?

Als u geen genoegen neemt met een gedeeltelijke zonsverduistering –  of niet wilt wachten of het wolkendek al dan niet openbreekt – kunt u natuurlijk altijd een reis naar het (verre) noorden boeken. Boven de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool is een totale zonsverduistering te zien. Bij Tórshavn, op de Faeröer Eilanden, duurt de totale zonsverduistering 121 seconden.

Fantastisch allemaal, maar waar kijken we precies naar?

Het heet weliswaar een zonsverduistering, maar feitelijk gaat om een gedeelte van de aarde dat wordt verduisterd. Wat de mens die ernaar staat te ziet, is dat de zon bedekt wordt door de maan en dat een donker gebied met grote snelheid op hem of haar afkomt. Zonsverduisteringen hebben plaats als de aarde, de maan en de zon precies op een lijn staan. Als het weer meewerkt, is dit wat de inwoners van Utrecht zien.
http://www.youtube.com/watch?v=H4ZzAPK-sM8?feature=player_embedded

Ruimtevaartorganisatie NASA legt hieronder in een filmpje uit wat er vrijdag precies gebeurt.
http://www.youtube.com/watch?v=XNcfKUJwnjM?feature=player_detailpage

Hoe kijkt u het beste naar dit fenomeen?

In ieder geval niet onbeschermd. Met het blote oog mag u er onder geen beding naar kijken. Gebruik een speciale eclipsbril, want zonder bescherming naar de zon kijken, kan ernstig oogletsel veroorzaken. Vorige week werd nog gemeld dat de meeste eclipsbrillen overigens al bijna zijn uitverkocht. Wat ook kan is het beeld van de verduisterde zon te projecteren op een witte achtergrond, door een klein gaatje te prikken in een stuk karton. Maar dat is natuurlijk lang niet zo spectaculair.

Wanneer is de eerstvolgende zonsverduistering?

Mocht het allemaal toch niet zichtbaar zijn, of u bent verhinderd, dan is de eerstvolgende mogelijkheid over zes jaar. Deze zonsverduistering is in juni 2021. Ook deze zal maar gedeeltelijk zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.