kennis

Multiculturele smileys vallen niet bij iedereen in de smaak

Door Lennaert Lubberding - 13 maart 2015

Voor een betere afspiegeling van de wereldbevolking komt Apple met driehonderd nieuwe smileys en emoticons voor de iPhone. Niet iedereen is even blij met de kleurrijke emoji’s.

Apple-gebruikers kunnen voor hun ‘emoji’s’ – de populaire (lachende) gezichtjes in berichten – voortaan kiezen uit zes verschillende huidskleuren.

Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan gebruikers die het huidige, overwegend blanke, smiley-aanbod ‘racistisch’ vinden en behoefte hebben aan een betere vertegenwoordiging van minderheden.

In het huidige, ruim achthonderd karakters tellende, assortiment is slechts plaats voor twee ‘getinte’ symbolen: een man met een muts en een met een tulband. Een zwarte smiley is er niet.

Gezinnetje

Het nieuwe palet aan huidtinten is toegankelijk door de emoji’s ingedrukt te houden, waarna bijvoorbeeld de Kerstman of het bekende duimpje in zes huidskleuren verschijnt. De icoontjes die een gezinnetje laten zien, gaan eveneens met de tijd mee. Ook in emoticonland kan een kind nu ouders van hetzelfde geslacht hebben.

Niet iedereen is blij met de nieuwe, multiculturele emoji’s. Vooral de felgele smiley roept verontwaardiging op. Sommige Apple-gebruikers claimen dat de kleur racistisch of beledigend is voor Aziaten. Op Twitter zijn de cynische associaties met geelzucht niet van de lucht. Een andere reactie: ‘Geen Chinees is zó geel! Alsof hij koliek heeft.’

Klaagzang

Apple zegt in een reactie dat de gele tint ‘etnisch neutraal’ is bedoeld en dat het juist veel geeft om diversiteit. Toch kan Apple deze klaagzang niet afdoen als larie – Azië is een van de belangrijkste afzetmarkten. Het bedrijf verdubbelde in 2014 zijn omzet in China.

Ook een andere ‘minderheid’ toont zich ontevreden: roodharigen. De roodharige Britse blogger Emma Kelly voelt zich tekort­gedaan, omdat gingers niet zijn vertegenwoordigd in het nieuwe smiley-assortiment. Kelly is een petitie begonnen waarin ze pleit voor een ‘ginger‘-variant in Apples ‘emoji-familie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.