kennis

Opa en oma zitten nu een uur per dag op de tablet

Door Servaas van der Laan - 03 maart 2015

Ouderen en lager opgeleiden vinden hun weg steeds meer online. Het gebruik van de tablet steeg de afgelopen jaren spectaculair.

De Nederlandse internetpopulatie blijft maar groeien. In 2014 zat 90,7 procent van de Nederlanders online. In 2011 was dat nog 87,2 procent, zo blijkt uit de jaarlijkse Media Standaard Survey die werd uitgevoerd door TNS NIPO.

Ouderen

Opvallend is dat het internetgebruik onder jongeren tussen de 13 en 17 jaar licht afnam, terwijl 65 plussers de weg naar het internet juist steeds meer vonden. In 2011 was 55 procent van de 65 plussers online, terwijl dat vorig jaar al 66,4 procent was. Dat is een toename van bijna 21 procent.

Ook laagopgeleiden zijn steeds vaker op het internet te vinden. Vorig jaar gebruikte 70,5 procent van de laagopgeleiden internet, tegen 62,7 procent in 2011.

Steeds langer online

Niet alleen weten Nederlanders de digitale snelweg steeds meer te vinden, ze verblijven er ook steeds langer. Jongvolwassenen verblijven het langst online: ruim 23 uur per week.

Ouderen boven de 65 jaar zijn met 7,4 uur per week het kortste online. Gemiddeld zijn Nederlanders nu twee uur per dag op het internet te vinden.

Tablet

Nog altijd zijn de pc en de laptop de meest gebruikte toegangspoort tot het wereldwijde web, al neemt het gebruik van de pc gestaag af. Daarnaast worden smartphone en tablet steeds populairder. In drie jaar tijd ging het mobiel internetgebruik van 27,3 naar 65,8 procent.

Het meest spectaculair is de stijging van het tablet-gebruik. In 2011 gebruikte nog maar 7,6 procent van de Nederlanders een tablet, terwijl dat vorig jaar al 42,8 procent was. De tablet wordt het meeste gebruikt door veelal hoog opgeleide twintigers, dertigers en veertigers. Maar ook 65 plussers ontdekken de voordelen van de tablet. Ruim 23 procent van de 65 plussers gebruikt nu de tablet voor het internetgebruik.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.