kennis

Sim only goedkoop? Abonnement mét toestel is nu juist voordeliger

Door Nic Vrieselaar - 19 maart 2015

Een sim only-telefoonabonnement was lange tijd voordeliger dan een abonnement mét telefoon, maar die trend lijkt gekeerd.

Sim only-telefoonabonnementen – die zónder toestel – maken een stevige opmars: volgens marktvorser GfK was sim only in 2012 nog hekkensluiter op de markt met een aandeel van 26 procent, maar in 2014 waren sim only-abonnementen al goed voor 47 procent van de markt.

En terecht: het was voordeliger om zelf een toestel te kopen en ermee te bellen met een sim only-abonnnement, dan om een abonnement mét toestel af te sluiten. Maar wie toe is aan een nieuwe telefoon, is nu vaak goedkoper uit met een abonnement mét toestel. Het blijkt vooral goedkoper voor wie graag belt met het nieuwste topmodel van Apple, Samsung of Sony.

4G

Zo rekent Vodafone 33 euro per maand  voor een tweejarig sim only-abonnement waarmee gebruikers onbeperkt kunnen bellen en sms’en, en voor 2 GB mobiel kunnen internetten via het snelle 4G-netwerk.

Hetzelfde abonnement, maar dan met de nieuwste Samsung Galaxy S6 die komende maand uitkomt, kost elke maand 34 euro. Dat is 1 euro per maand meer dan het sim only-abonnement, ofwel tijdens de looptijd van het contract bij elkaar 24 euro. Daar­bovenop komt 15 euro aan aansluitkosten, en moeten klanten eenmalig 499 euro voor het toestel betalen.

In totaal kost de Galaxy S6 in twee jaar tijd dus 538 euro. Dat is 150 euro goedkoper dan in de winkel, waar het toestel vanaf 687 euro is te bestellen.

Beloning

Liever een iPhone 6? Bij T-Mobile betaalt u elke maand 24 euro voor een abonnement met 2 GB mobiel internet en onbeperkt sms’en en bellen. Dat is 5,50 euro per maand goedkoper dan de sim only-variant.

Voor de iPhone moet wel eenmalig 604 euro worden bijgelegd, maar door de korting op het abonnement kost hij uiteindelijk maar 472 euro. Bij fabrikant Apple ligt dezelfde iPhone in de winkel voor 699 euro.

De korting lijkt overigens vooral een beloning voor klanten die zich twee jaar lang aan een provider willen binden: bij een eenjarig abonnement is het toestel een stuk minder goedkoop. Ook oudere smartphones – de voormalige ‘topmodellen’ – zijn los meestal voordeliger dan in combinatie met een abonnement.

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.