kennis

Steeds meer drones in de lucht: hoe pak je de ‘scheefvliegers’ aan?

Door Laura van Dijk - 05 maart 2015

Een database van civiele drones zou de ‘veiligheid in de lucht’ moeten waarborgen. Met behulp daarvan zou de politie vliegregels kunnen afdwingen, ‘scheefvliegers’ uit de lucht kunnen halen en de ‘wegpiraten’ kunnen bestraffen.

Daar pleit de House of Lords, de Senaat in het Verenigd Koninkrijk, voor. De kleine onbemande vliegtuigjes worden steeds talrijker – niet alleen bij de overheid of bij oorlogsvoering – maar ook gewone burgers maken er steeds meer gebruik van.

Sommigen voorspellen dat de onbemande vliegtuigjes binnen tien jaar 10 procent van de luchtvaartmarkt vertegenwoordigen. De verwachting is bovendien dat drones binnenkort ingezet zullen worden in het afleveren van pakketjes: het wordt nog druk in de lucht.

Drukte

Om die drukte enigszins te kunnen reguleren, zouden de liefhebbers zich daarom moeten registreren. Zonder een database is het voor de politie erg lastig om wetsovertreders te vervolgen. De Europese Commissie pleit sinds vorig jaar al voor regelgeving om het gebruik van civiele drones aan banden te leggen. Veiligheidsregels staan hierbij voorop, daarnaast moet er streng toezicht komen op de privacy en gegevensbescherming.

De afgelopen weken vlogen bijvoorbeeld veel van de mysterieuze vliegtuigjes boven nachtelijk Parijs, wat voor veel opschudding zorgde. De politie kan niet achterhalen waar de drones vandaan komen. Een Europese database zou bij zulke zaken een oplossing kunnen bieden.

Betrapt

Vorige week heeft de Franse politie wel drie journalisten van Al-Jazeera kunnen betrappen met een drone. De strenge wetgeving in Frankrijk verbiedt om met drones boven bewoond gebied te vliegen. Een van de journalisten moest een boete van 1.000 euro betalen.

In Nederland zijn de regels soepeler, en als het aan het kabinet ligt komt er nog meer ruimte voor het gebruik van drones. Ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) zien toekomst in het beroepsmatig gebruik van drones, schreven ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Onbelemmerd

Het kabinet wil dat politie en brandweer drones vaker kunnen inzetten voor hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. De vliegtuigjes mogen daarvoor vliegen boven gebouwen en menigten, ook wil het kabinet dat ze na zonsondergang inzetbaar zijn.

Het gebruik van drones is echter niet zonder discussie. Tegenstanders wijzen op de schending van de privacy, doordat de vliegtuigjes met camera’s bijna ongemerkt opnames kunnen maken. Niet alleen de drones die door politie worden gebruikt, maar vooral liefhebbers vormen een bedreiging. Zij kunnen nu bijna onbelemmerd hun gang gaan, de activiteiten vallen moeilijk te controleren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.