kennis

Twitter binnenkort ook de website van de live video’s

Door Nic Vrieselaar - 19 maart 2015

Twitter, netwerksite van de korte berichtjes, wordt straks wellicht de website van video’s. Binnenkort zijn ook live videofilmpjes helemaal ingeburgerd op Twitter.

Twitter heeft zijn sporen verdiend als nieuwsmedium tijdens de Arabische Lente, en is enorm handig om snel op de hoogte te zijn van wat er speelt in de wereld. Maar het wereldnieuws bleef er meestal beperkt tot de bekende korte tekstberichtjes van maximaal 140 tekens, en af en toe een foto of filmpje.

Binnenkort zijn ook live videofilmpjes helemaal ingeburgerd op Twitter.

Intriges

Eind februari werd namelijk de app Meerkat gelanceerd, waarmee het eenvoudig is om op Twitter live video’s te delen. De onderwerpen kunnen van alles zijn: van iemand die het klaarmaken van een bijzonder gerecht wil delen met zijn Twitter-volgers, tot het live volgen van de wedstrijd van de lokale voetbalclub, of van iemand die politieke intriges aan het Binnenhof naar buiten wil brengen. Cameraman is de gebruiker zelf, zijn tablet of telefoon de apparatuur.

De aantrekkingskracht ervan lijkt ‘m vooral te zitten in de vergankelijkheid: zodra de ‘uitzending’ voorbij is, is het filmpje weg. Die charme deelt Meerkat met de enorm populaire app SnapChat, waarmee smartphonegebruikers foto’s met elkaar kunnen delen die enkele seconden na het zien weer verdwijnen.

Video’s

Meerkat blijkt dan ook een hit: in een paar weken tijd verzamelde de app meer dan 120.000 gebruikers, die elke dag tientallen video’s met hun Twitter-volgers delen. De filmpjes variëren van grappig tot serieus en informatief. De trend is niet aan Twitter voorbij­gegaan: het liet onlangs weten dat het het Amerikaanse bedrijfje ­Periscope heeft overgenomen.

Een publieke app of dienst heeft Periscope nog niet, maar gebruikers die de proefversie testten, verklappen dat het met de ­Periscope-app net zo makkelijk is om via Twitter video’s ‘uit te zenden’ naar volgers als met de Meerkat-app. Wie weet schakelt u binnenkort voor breaking news dus niet meer naar NPO1 of RTL 4, maar naar Twitter.

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.