kennis

Wordt het niet eens tijd voor een Dokter des Vaderlands?

Door Simon Rozendaal - 23 maart 2015

Simon Rozendaal mijmert over een medische autoriteit die al die bizarre theorietjes over vaccins, voeding en elektrostraling de grond inboort.

Onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers. Je hebt tegenwoordig mensen die menen dat ze ondraaglijke pijnen krijgen van elektrische straling. Anderen dat vaccins ontworpen zijn door een Joodse stam, de Khazaren, die erop uit is om de helft van de wereldbevolking uit te roeien. Sommige ouders menen dat uitsluitend rauw voedsel gezond is voor hun kinderen.

Waar is de arts die dit soort onzin de grond inboort? We hebben al ­jaren zowel een Dichter des Vaderlands als een Denker des Vaderlands. Het wordt tijd voor een Dokter des Vaderlands!

Autoriteit

In de Verenigde Staten bestaat zo iemand al: de surgeon general. Vroeger hadden wij Hans van Zwol en Aart Gisolf: artsen die een medisch programma presenteerden en autoriteit hadden. Dat leek er al een beetje op.

Dichterbij nog kwam Roel Coutinho, tot 2013 directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Wanneer er weer eens een angstaanjagende ziekte op de deur klopte, suste hij met groot gezag. De meeste mensen hoefden zijn stem maar te horen en hun koorts zakte.

Geen gezeur

Zo iemand heeft de natie nodig. De Dokter des Vaderlands. Een serieuze, betrouwbare en gezaghebbende man (oké, vrouw mag ook) die ons toespreekt tussen journaal en weerbericht, zonder te glimlachen (akkoord, één keer dan).

Beste burger, laat u niet gek maken door de verhalen dat u kanker krijgt van de zon, ga lekker elke dag een halfuurtje op een terras zitten. Natuurlijk mag u een borreltje nemen, niet te veel, maar één of twee is hartstikke goed voor uw cholesterol. Nee, de kans dat die ebola vanuit West-Afrika hier belandt, is miniem. Kom op mevrouw, geen gezeur, laat uw kind inenten tegen mazelen!
Ja dokter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.