kennis

Beter geluid met muziekdienst Tidal? Goede apparatuur onmisbaar

Door Ruud Deijkers - 17 april 2015

Muziekdienst Tidal belooft beter geluid dan Spotify. Alleen met het downloaden van Tidal bent u er nog niet. Goede apparatuur is een vereiste.

Muziekbestanden van slechte kwaliteit zijn de norm geworden. Zo maakt muziekdienst Spotify gebruik van gecomprimeerde bestanden, waarin klanken zijn weggepoetst om het bestand kleiner te maken.

Het is iets uit de tijd dat internet traag was en harde schijven klein waren. Niet nodig, vinden ze bij de nieuwe muziekdienst Tidal. Die streamt muziek van cd-kwaliteit.

Hifi

Rapper Jay-Z (Shawn Corey Carter) kocht de Zweedse muziekdienst eerder dit jaar. De invloedrijkste artiesten betuigden hun steun aan de rapper door een aandeel in Tidal te nemen. Onder hen Madonna, Jack White en Jay-Z’s vrouw Beyoncé.

Wie alleen muziek luistert via zijn smartphone, tablet of laptop heeft weinig aan Tidal. Ongecomprimeerd geluid komt pas tot zijn recht via hifi-apparatuur.

Bij de luidsprekers van Sonos – die met de smartphone zijn te besturen – is enig verschil hoorbaar. Om een Tidal-abonnement volledig te benutten, moet muziek worden afgespeeld via duurdere audiosystemen van bijvoorbeeld NAD of Linn. Of over high-end-speakers waarvoor audiofielen duizenden euro’s betalen.

Ademhaling

De verschillen tussen Tidal en Spotify zijn subtiel. Vanuit Tidal horen fijnproevers vingers over vioolsnaren glijden, of de ademhaling van een dwarsfluitist.

Het gaat Jay-Z en zijn kornuiten om meer dan de kwaliteit: ze willen ook een vuist maken tegen spotgoedkope muziek. Spotify is gratis of kost 9,99 euro per maand zonder reclame. Tidal kost 20 euro per maand. De geluidskwaliteit moet het verschil maken. Wie weet stapt de massa over op hifi omdat Beyoncé het zegt.

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.