kennis

Eenvoudig winkelen vanuit huis met een speciale knop van Amazon

Door Sjors Hoevenaars - 10 april 2015

Amazon laat klanten spullen bestellen via een speciale knop die overal in huis is te plaatsen. In de toekomst bestelt uw wasmachine wellicht zelf nieuw wasmiddel.

Een koelkast die automatisch een nieuw pak melk bestelt als het oude op is. Dat was een van de toekomstscenario’s die werden voorgespiegeld met de komst van het internet. Tot op de dag van vandaag moeten bestellingen nog op de website worden geplaatst. Maar daarin komt snel verandering.

Het Amerikaanse webwarenhuis Amazon kwam onlangs met de Dash-button, een apparaatje ter grootte van een deurbel. Met de plakstrip aan de achterkant hangt u hem op. Aan de voorkant zit een knop, druk daarop en de Dash-button bestelt automatisch het product waarop u hem hebt ingesteld.

Koffiepads

Het idee is om de knop te plakken op de plek waar bijvoorbeeld koffiepads worden bewaard. Ziet u dat de koffiepads bijna op zijn, dan drukt u op de knop en wordt automatisch via de wifi-verbinding een bestelling doorgegeven aan Amazon.

De technologie erachter wordt elders al toegepast. Pizzeria Red Tomato in Dubai heeft een bestelknop in een koelkastmagneet verwerkt; één druk op de knop en de pizza wordt bezorgd.

Wasmiddel

Bij Amazon, met zijn schier onuitputtelijke assortiment, is het voor bijna alles te gebruiken. Voorlopig is de Dash-button alleen verkrijgbaar voor Amerikaanse klanten met een ­zogeheten Prime-abonnement. Die krijgen ze gratis. Of en wanneer de Dash-button naar Nederland komt, is niet bekend.

Later dit jaar wil Amazon ook zelfbestellende apparaten voor consumenten leveren, zoals wasmachines die zelf wasmiddel bestellen wanneer het reservoir bijna leeg is, of printers die nieuwe cartridges laten komen.

Zo werkt de Dash-button

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.