kennis

Hugo van Dam, de man die Diederik Samsom schoolde

Door Simon Rozendaal - 28 april 2015

Simon Rozendaal komt op een congres de hoogleraar reactorfysica tegen die PvdA-leider Diederik Samsom voorzag van munitie tegen kernenergie.

Twee weken geleden liep ik tijdens een congres over de toekomst van kernenergie (daarover binnenkort meer in Elsevier) Hugo van Dam tegen het lijf. Vanzelfsprekend kwam het gesprek op Diederik Samsom.

Prof.dr.ir. Hugo van Dam heeft het er lang moeilijk mee gehad dat een van zijn studenten het vak wilde bestrijden waar Van Dam zielsveel van hield. De huidige leider van de PvdA studeerde natuurkunde in Delft, wilde actievoerder tegen kernenergie worden en klopte om die reden aan bij hoogleraar reactorfysica Van Dam.

Bizar

Doorgaans lijkt de relatie tussen afstudeerder en hoogleraar in de verte op de band tussen ouder en kind. Niet tussen Van Dam en Samsom. Van Dam vond en vindt kernsplitsing de mooiste uitvinding die homo sapiens ooit heeft gedaan, Samsom wilde dat moois de nek omdraaien.

Aanvankelijk dacht Van Dam dat hij de linkse rakker met feiten en argumenten kon genezen, maar dat pakte anders uit. Toen Samsom in december 1995 zijn afstudeerpraatje hield, zat half Greenpeace Nederland in de zaal te juichen.

Samsom zei in de Speciale Editie Kernenergie van Elsevier dat het voor Van Dam een van de ergste dagen van zijn leven moet zijn geweest. ‘Hij vond het niks. Daarna hebben we elkaar ook bijna nooit meer gezien.’

Later zei Van Dam ook nog dat Samsom eigenlijk maar een middelmatige student was. Iets wat Samsom overigens ruiterlijk toegaf. Ook Hugo van Dam is ouder en wijzer geworden en zegt nu dat hij beseft, elke keer wanneer hij Samsom op tv ziet, hoe razendslim zijn voormalige student eigenlijk was en nog steeds is.

Met een vaderlijke glimlach: ‘Pas kwamen we elkaar weer eens tegen. Hij sloeg me zowaar op de schouders.’

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.