kennis

In de toekomst maakt u met uw smartphone hogekwaliteitfoto’s

Door Michiel Dijkstra - 23 april 2015

Hogekwaliteit- en zelfs 3D-foto’s maken met smartphones? Twee start-ups werken eraan. In de toekomst maakt u ook met uw smartphone hogekwaliteitfoto’s.

Camera’s in smartphones zijn steeds beter geworden, maar de kwaliteit loopt nu toch tegen haar grenzen aan. Dat zit ‘m vooral in de lens: die kan niet veel groter worden, omdat die dan niet past in dunne smartphones. In Silicon Valley wordt hard gewerkt om deze beperking op te heffen.

Pixels

De Amerikaanse start-ups Light en Pelican Imaging willen dit los van elkaar doen, en wel door meer camera’s in een smartphone te stoppen. Light belooft dat hiermee foto’s van 52 megapixel kunnen worden gemaakt: dat is een ruim driemaal zo hoge resolutie als de foto’s van de huidige generatie smartphones.

Light combineert de foto’s van meer camera’s in één hogekwaliteitfoto, met behulp van speciale software. Het wordt zo ook mogelijk om 3D-foto’s te maken waarbij je na afloop kunt bepalen waarop je scherpstelt. Nooit meer onscherpe foto’s dus. Hierop richt Pelican Imaging zich vooral.

3D-camera’s

Foto’s in 3D bieden allerlei mogelijkheden. Volgens Pelican wordt bewerken makkelijker: doordat de foto in 3D is, weet het fotobewerkingsprogramma van Pelican waar de objecten in beeld ten opzichte van elkaar staan. Schuif een loper naar achter op een foto van een schaakbord, en het programma weet automatisch dat het schaakstuk achter een pion moet komen te staan.

Pelican Imaging ontving een investering van Nokia en verwacht dit jaar de eerste smartphones van 3D-camera’s te voorzien. Light sloot in april een contract met het Taiwanese bedrijf Foxconn, dat onder meer alle iPhones in elkaar zet. In 2016 moeten de eerste smartphones met de Light-technologie worden verkocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.