kennis

Naar buiten met die kids, dat is goed voor hun ogen!

Door Simon Rozendaal - 13 april 2015

Simon Rozendaal bezoekt hoogleraar oogziekten Caroline Klaver en hoort wat ouders moeten doen opdat de kinderen niet aan de bril hoeven.

De twee zonen van Caroline Klaver mogen overdag tussen tien en vijf niet op hun tablet of telefoon turen. Ook moeten ze naar buiten. Het liefst twee uur per dag.

De hoogleraar oogziekten aan het Erasmus MC weet als geen ander wat ouders moeten doen om de epidemie aan bijziendheid te stoppen. Jawel, epidemie.

Waren onze voorouders nauwelijks bijziend, tegenwoordig is al één op de twee twintigers dat. Klaver, stijlvol bebrild, voorziet dat 80 procent van Nederland straks een bril voor veraf nodig heeft.

Turen

Dat heeft een aantal oorzaken, vertelt ze op de 28ste verdieping van de medische faculteit, met bedwelmend uitzicht over Rotterdam. Nummer één is dat schermpje. Cruciaal is een afstand van 30 centimeter. Televisie en computer vallen daarbuiten, boek en mobiel erbinnen.

Weliswaar lezen jonge mensen minder boeken en kranten, dat compenseren ze met mobiel en tablet.

Door al dat turen wordt de oogbol een tikje langer en dat noemen we bijziendheid. Het proces kan worden vertraagd door licht. Geen kunstlicht, maar the real thing. Buiten is het licht immers dertig maal zo sterk als binnen.

Als gevolg daarvan wordt in het oog dopamine gemaakt en dat werkt de verlenging van de oogbol tegen. Daardoor ook hebben ze op het platteland minder gauw een leesbril nodig dan in de stad.

Vette vis

Tip nummer drie is voeding. Waar de afgelopen jaren de ene na de andere studie aantoonde dat de bescherming door vitaminen en anti-oxidanten een beetje tegenvalt bij ziekten als kanker en hartaanvallen, helpt het eten van vette vis, groenten en fruit wel ter voorkoming van blindheid op latere leeftijd.

Kom op, ouders, schop die kids dus naar buiten, pak hun mobiele telefoon af en scherp hun zicht met spruitjes, citrus en haring! Veel succes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.