kennis

Nieuw: koplampen die meedraaien met ogen van de bestuurder

Door Michiel Dijkstra - 03 april 2015

Meedraaiende koplampen vormen naar verwachting nog maar het begin van vele kleine verbeteringen die autorijden veiliger moeten maken.

Steeds meer fabrikanten willen zogeheten adaptive koplampen in hun auto’s stoppen, kopte onderzoeksbureau
Digitimes onlangs. Dit zijn koplampen die meedraaien in de bocht. Het was altijd een speeltje in duurdere auto’s, maar de technologie wordt snel goedkoper.

Veiliger

Digitimes, een Taiwanees bureau, bericht dat ook autofabrikanten die middenklasse modellen produceren, inmiddels adaptive koplampen bestellen. In Taiwan zitten veel led-producenten die koplampen maken, vandaar de belangstelling.

Meedraaiende koplampen vormen naar verwachting nog maar het begin van vele kleine verbeteringen die autorijden veiliger moeten maken. Zo wordt er ook gewerkt aan technologie waarmee koplampen wegmarkeringen en voetgangers extra belichten.

Opel werkt samen met de technische universiteit van Darmstadt aan inventievere adaptive koplampen die de richting op draaien waarnaar de bestuurder kijkt, door een camera die de oogbewegingen van de bestuurder volgt.

Een tweede camera kijkt naar voren. Komen er bijvoorbeeld tegenliggers aan, dan wordt automatisch groot licht uitgezet.

Dure auto’s

De Duitse autofabrikant werkt er al twee jaar aan. Grootste moeilijkheid was dat mensen, zeker in de auto, de hele tijd hun blik verleggen. Bij eerdere tests draaiden de koplampen alle kanten op. Dat is met een slim computerprogramma opgelost.

Opel verwacht dat de volgende generatie koplampen wordt uitgerust met deze technologie. Zoals dat gaat: eerst zijn ze te vinden in de dure auto’s, een paar jaar later zitten ze overal in.

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.