kennis

Nog even en we hoeven echt niets meer zelf te doen

Door Lennaert Lubberding - 24 april 2015

Dankzij digitale vooruitgang wordt ons ook in het dagelijks leven steeds meer werk uit handen genomen.

Beentjes omhoog en lekker onderuit – de technologie doet het werk wel voor ons. Die gedachte vat steeds meer post in het dagelijkse huisje-boompje-beestje-leven.

Door het almaar groeiende aantal webshops hoef je de deur al nauwelijks meer uit en ook voor de klusjes binnenshuis kun je steeds vaker lekker blijven zitten.

De robotstofzuiger manoeuvreert  zich al een tijdje op de automatische piloot door menige woonkamer en is al verkrijgbaar voor minder dan 100 euro. Daar komt, als het aan uitvinder Moley Robotics ligt, ook de snijdende, roerende en kloppende ­robot-chef bij.

Slimme bloempot

Dus heb je geen zin of tijd om te koken? Kies dan via een app een gerecht naar keuze en de robot-chef bereidt de maaltijd voor je. De robotchef – met ingebouwde koelkast en vaatwasser –  komt in 2017 op de markt en gaat 10.000 tot 15.000 euro kosten.

Voor wie geen groene vingers heeft, maar wel een gezellige plant in zijn kamer, is er Planty: een zogeheten slimme bloempot die zelf doorheeft wanneer het tijd is om de planten te begieten.

De bloempot wordt aangesloten op een wifi-netwerk en via sensoren meet hij of de plant water nodig heeft, wat de omgevingstemperatuur is en hoeveel licht hij vangt.

Aan de binnenkant van de bloempot zit een watertank, waarmee je de plant op afstand water kunt geven dankzij een aangesloten app. De Planty is verkrijgbaar vanaf 99 euro.

Legaal

Mocht er nog iets zijn wat een robot niet kan, dan is er voor luie mensen in Nederland ook de dienst Manus.

Stuur een bericht met een opdracht – ‘Manus, ik ben vergeten bloemen te kopen voor mijn vriendin, maar ik werk tot zeven uur. Kan ze vandaag nog een boeket rozen bezorgd krijgen?’ – en Manus regelt het voor je en brengt het langs. Bloemen, maar ook vertalers, sigaretten, barbecues, dj’s – zolang het legaal is, kan Manus alles regelen.

Nog even en we hoeven zelf echt niets meer te doen.

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.