kennis

RIVM waarschuwt voor ziekte van Lyme

Door Servaas van der Laan - 11 april 2015

Steeds meer Nederlanders krijgen de ziekte van Lyme. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt het tijd voor een onderzoek.

Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Verviervoudigd

Dat aantal is in twintig jaar tijd verviervoudigd, maar lijkt zich de afgelopen jaren te stabiliseren. De meeste patiënten genezen na een antibioticakuur, maar ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen blijven langdurig klachten houden zoals vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen.

Omdat het RIVM meer inzicht wil krijgen in het ziektebeeld van chronische patiënten is het instituut zaterdag het onderzoek ‘LymeProspect’ begonnen. Volwassenen die zijn gebeten door een teek en een antibioticakuur gaan beginnen, kunnen zich via een website aanmelden.

Ben ik gebeten

Komende week vraagt het RIVM in de Week van de Teek extra aandacht voor tekenbeten. Wie in een groen gebied is geweest, moet altijd de huid controleren op tekenbeten. Wie een teek heeft, moet deze onmiddellijk verwijderen en de plek waar de teek zat drie maanden in de gaten houden.

Als er een rode ringvormige uitslag ontstaat, of wanneer u andere gezondheidsklachten krijgt, raadpleeg dan de huisarts, adviseert het RIVM.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.