kennis

’s Werelds prominentste viroloog: vaak verguisd maar vastberaden

Door Simon Rozendaal - 21 april 2015

Simon Rozendaal kijkt met Ab Osterhaus terug op de ongekend felle kritiek die de vooraanstaande viroloog te verduren kreeg.

‘Ab Osterhaus is wereldwijd de meest vooraanstaande viroloog. Dat is iets waar vriend en zelfs vijand het over eens zijn.’ Aldus de Leuvense hoogleraar virologie Marc Van Ranst in het voorwoord van Communiceren op uw gezondheid dat Osterhaus en de Vlaamse communicatiedeskundige Chris Vanlangendonck schreven.

We drinken wat in het Rotterdamse Hotel New York, het gebouw van waaruit destijds zo veel Europeanen naar de Nieuwe Wereld vertrokken. Ab Osterhaus (66) is in Europa gebleven, ondanks de onheuse bejegening die hem ten deel viel.

Bijvoorbeeld na zijn waarschuwing in 2009 dat de Mexicaanse griep wel eens net zo erg kon worden als de Spaanse griep uit 1918/1919.

Samenzwering

Zo vreselijk werd het gelukkig niet en dus bleef de overheid zitten met grote partijen van het medicijn Tamiflu en het vaccin. Alom ontsproten samenzweringstheorieën. Osterhaus zou in de achterzak zitten van Big Pharma en daarom de epidemie hebben overdreven.

Osterhaus haalt zijn schouders erover op. Het is nooit goed. Toen in 2003 SARS snel kon worden gestopt, mede doordat hij en zijn collega’s snel het virus identificeerden en in de hele wereld maatregelen konden worden genomen, werd ook gemopperd dat hij de dreiging opblies.

Veel mensen in zijn positie waren al lang afgehaakt, helemaal nadat de PVV in 2009 vroeg om het ontslag van Osterhaus als regeringsadviseur. Ook in februari suggereerde die partij in Kamervragen weer dat de viroloog paniek zaait over griep om meer geld te verdienen.

De viroloog van het Rotterdamse Erasmus MC liet zich niet uit het veld slaan en roept in zijn boek collega’s op zijn voorbeeld te volgen en vaker op tv en in de krant te verschijnen.

Die hoor je denken: ja hallo, krijg ik dan dezelfde bagger over me heen als Ab?

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.