kennis

‘Beautiful Mind’ John Nash omgekomen bij auto-ongeluk

Door Shari Deira - 24 mei 2015

Nobelprijswinnaar John Nash en zijn vrouw Alicia zijn om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Het echtpaar zat in een taxi, die de controle over het stuur verloor op de New Jersey Turnpike. John Nash was 86 jaar, zijn vrouw 82.

Wiskundige John Forbes Nash jr. kreeg in 1994 de Nobelprijs voor de Economie. Hij was de inspiratie voor de film A Beautiful Mind, met Russell Crowe als Nash.

De bestuurder van de taxi verloor de macht over het stuur en klapte op de vangrail, melden Amerikaanse media. John Nash en zijn vrouw werden uit de auto geslingerd en overleden ter plekke. De chauffeur leeft nog en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Speltheorie

Nash studeerde aan Princeton University en werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van de speltheorie, een tak van de wiskunde waarbij het nemen van beslissingen centraal staat.

In 1958 kreeg Nash te maken met de eerste verschijnselen van psychische problemen. Hij kampte met hallucinaties en had het gevoel dat hij werd achtervolgd. Volgens Nash stuurden buitenaardse wezens boodschappen naar hem via The New York Times. Later bleek dat de wiskundige en econoom leed aan paranoïde schizofrenie. Hij verbleef diverse keren in psychische klinieken.

Gedurende twintig jaar werd Nash in de steek gelaten door zijn intellectuele geest. Gedurende zijn afwezigheid hadden zijn ideeën al een stempel gedrukt op de economie en de wiskunde. Vorige week kreeg Nash nog de Abelprijs, de wiskundige tegenhanger van de Nobelprijs.

Film

In 1998 schreef Sylvia Nasar het boek A Beautiful Mind over het leven van Nash, en drie jaar later verscheen de film. Er was kritiek omdat het leven van Nash zou zijn geromantiseerd. Desondanks kreeg de film liefst vier Oscars.

Alicia Nash zorgde voor John toen hij kampte met zijn psychische problemen. De twee kregen samen zoon John Charles, en Nash heeft nog een zoon met een andere vrouw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.