kennis

Deze zoekmachines helpen uw kind online zoeken

Door Fleuriëtte van de Velde - 18 mei 2015

Online informatie vinden is lastig voor kinderen. Deze speciale zoekmachines helpen kinderen de weg te vinden in ‘het woud aan informatie’.

Veel ouders en leraren weten uit ervaring dat kinderen en het zoeken van informatie op internet geen gelukkige combinatie zijn. De meeste kinderen gebruiken – net als volwassenen – Google om online te zoeken. Maar wat ze via deze zoekmachine vinden is vaak helemaal niet geschikt voor ze: te veel, te moeilijk en maar al te vaak niet relevant.

Woud

Wie googelt op ‘paarden’, krijgt links naar Marktplaats, een (ook voor volwassenen) onbegrijpelijke Startpagina paarden en Wikipedia, die het dier omschrijft als ‘gedomesticeerd hoefdier uit de orde der onevenhoevigen’. Ga er maar aan staan als zevenjarige.

‘Ze verdwalen vaak in het woud aan informatie,’ zegt Remco Pijpers (46) van Mijn Kind Online, de website over jeugd en digitale media van de stichting Kennisnet. Kinderen zijn nog niet digitaal vaardig: zo leren ze pas na hun twaalfde inschatten of een site relevant is.

Gelukkig zijn er enkele zoekmachines speciaal voor kinderen, zoals MeesterSipke.nl en jeugdbieb.nl. De vorige maand gelanceerde site koekelen.nl helpt kinderen om via verschillende kinderzoekmachines eenvoudig te zoeken naar voor hen geschikte ­sites, plaatjes of video’s.

Tablets

Nadeel is dat bestaande zoekmachines geen onderscheid maken naar leeftijd. Terwijl de informatie voor een zesjarige veel simpeler moet zijn, met meer plaatjes, dan voor iemand van twaalf.

De Nederlandse start-up WizeNoze, dat onlangs een innovatiekrediet kreeg van het ministerie van Economische Zaken, ziet dat in. Het bedrijf lanceert dit najaar een zoekmachine die kinderen naar goede informatiebronnen leidt die geschikt zijn voor hun specifieke leeftijd. Die leeftijd tikken ze voor hun zoekopdracht in.

WizeNoze wil de zoekmachine verkopen aan scholen, maar is ook in gesprek met fabrikanten van tablets voor kinderen, zoals Eldohm (van Kurio) en Samsung, over standaardinstallatie van de zoekmachine op tablets.

Elsevier nummer 22, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.