kennis

Een chip in je maag als ‘wachtwoord’ voor je computer

Door Michiel Dijkstra - 01 mei 2015

Het traditionele wachtwoord is niet langer veilig. Alternatieven worden steeds gekker.

Het wachtwoord wordt al ­jaren doodverklaard als beveiligingsmethode. Te onhandig, te makkelijk te kraken. Maar wachtwoorden zijn nog springlevend. De beveiligingsmethoden die ze moeten vervangen, worden wel steeds ingenieuzer.

De vingerafdrukscanner die in de nieuwste smartphones zit, is al verouderd. De nieuwste beveiligingstechnieken herkennen gebruikers aan de hand van de aderen in hun handpalm. Computerfabrikant Fujitsu heeft daarvoor een infraroodcamera in zijn nieuwste laptops geplaatst. Interessant detail: de herkenning slaagt alleen als er bloed door de aderen stroomt.

Hartfilmpje

Het gaat verder. In april blikte Jonathan LeBlanc, beveiligings­expert van betaaldienst PayPal, in een presentatie vooruit op alternatieven voor wachtwoorden. Zoals chips die in de huid worden geïmplanteerd en de elektrische activiteit van het hart meten. Dit is ook wat de hartslagmonitoren meten die in ziekenhuisseries als cliffhanger worden gebruikt.

De ‘vingerafdruk’ van het hartfilmpje is voor ieder mens anders. De chip stuurt die via draadloze verbinding naar een computer als wachtwoord om bijvoorbeeld in te loggen bij een internetbank.

Glucosespiegel

Een andere mogelijkheid: een chip die je inslikt en die in je maag onder meer de glucosespiegel meet. Het resultaat is een biometrische handtekening die de chip naar een computer stuurt. De chip wekt stroom op uit maagzuur.

Met beide chips zijn bedrijven echt bezig, verzekerde LeBlanc. Hij moest wel erkennen dat het niet gemakkelijk wordt om zulke beveiligingstechnieken aan het grote publiek te verkopen.

Elsevier nummer 19, 9 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.