kennis

Illegaal downloaden blijft populair, ondanks goede alternatieven

Door Sjors Hoevenaars - 01 mei 2015

In Nederland wordt jaarlijks ruim zestig miljoen keer illegaal een film gedownload. Stichting BREIN heeft er de handen vol aan.

Stichting BREIN, waakhond over het auteursrecht, heeft er de handen vol aan: het populaire, maar illegale streamingprogramma Popcorn Time. De ­illegale tegenhanger van Netflix is al op zo’n 1,3 miljoen Nederlandse apparaten geïnstalleerd. Daarmee is het in Nederland een geduchte concurrent voor Netflix zelf.

Illegaal downloaden van films en muziek blijkt moeilijk uit te roeien. Ondanks de komst van aanbieders als Spotify, HBO, Netflix en iTunes, die deze producten goedkoop en makkelijk beschikbaar stellen.

Illegaal

Volgens adviesbureau Considerati wordt in Nederland jaarlijks ruim zestig miljoen keer illegaal een film gedownload. Per hoofd van de bevolking staat ­Nederland wereldwijd op de tiende plaats, berekende het ­bureau.

Dit komt volgens de onderzoekers deels doordat zo veel mensen in Nederland internet hebben: 93 procent van de bevolking. Ze downloaden volgens Considerati ‘omdat het gratis is’ en omdat films eerder illegaal beschikbaar zijn dan legaal in de winkel.

Wat ook meespeelt, is dat illegaal downloaden in Nederland niet hard wordt aangepakt. Stichting BREIN richt zich vooral op grote illegale downloadwebsites. Downloaden van een illegale bron is bovendien pas sinds april 2014 strafbaar. Tot die tijd was alleen verspreiding strafbaar.

Auteursrecht

Dat is in Duitsland wel anders. Daar speuren advocaten namens muziek- en filmproducenten ­actief naar internetgebruikers die materiaal downloaden en verspreiden dat onder het auteursrecht valt. Zij kunnen een Abmahnung verwachten, een soort schikkingsvoorstel waarbij het bedrag enkele duizenden euro’s bedraagt.

Wordt dat niet betaald, dan komt het tot een rechtszaak en kunnen de kosten veel hoger oplopen. Het gevolg is dat Duitsland in het onderzoek van Considerati niet eens voorkomt in de top-20 van grootste illegale downloaders.

Elsevier nummer 19, 9 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.