kennis

Zelfdenkende alarmsystemen worden steeds slimmer

Door Lennaert Lubberding - 08 mei 2015

Ongeluk, maar alleen? Geen paniek, hulpdiensten zijn gealarmeerd en onderweg.

Hebt u hulp nodig, maar bent u niet in staat daar zelf om te vragen? De techniek doet het voor u. Zoals de auto die na een ongeluk eigenhandig de hulpdiensten inschakelt, de fiets die u waarschuwt als hij wordt gestolen en de ‘val-detector’ die uw familie inlicht als u thuis onderuitgaat. Het aanbod aan zelfdenkende alarmsystemen wordt steeds gevarieerder.

Vanaf april 2018 moeten alle nieuwe automodellen zijn uitgerust met een noodoproepsysteem dat automatisch hulpinstanties inlicht bij een ernstig ongeval. Het systeem eCall geeft locatie, type en soort brandstof van het voertuig door.

Airbags en sensoren in de auto geven aan om wat voor ongeval het gaat en welke reddingsoperatie is vereist. Een automobilist die in verlaten gebied tegen een boom knalt, kan zo toch worden geholpen.

Broekriem

Met eCall kunnen hulpverleners naar schatting een kwartier eerder bij een ongeval zijn en zo, volgens de Europese Commissie, jaarlijks 2.500 levens redden – zo’n 10 procent van alle verkeersslachtoffers in de Europese Unie.

Voor alleenwonende ouderen bieden autonome alarmsystemen in huiselijke kring soelaas. De verschillende ‘val-detectoren’ – die aan de broekriem of om de hals kunnen worden gedragen – registreren direct wanneer iemand valt en roepen diens contactpersoon op. Mocht die niet snel reageren, dan worden hulpdiensten ingeschakeld.

Het ‘slimme’ fietspedaal van Connected Cycle, dat op elke fiets kan worden gemonteerd, laat de eigenaar via een app onder meer weten wanneer zijn fiets wordt gestolen. Zo slim dat-ie uit zichzelf blokkeert, is de fiets nog niet.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.