kennis

Zo kunnen we in de toekomst deuren openen

Door Nic Vrieselaar - 26 mei 2015

Met uw smartphone de voordeur van het slot halen? In de Verenigde Staten kan het al, straks ook in Europa.

Weinig mensen gaan de deur uit zonder hun sleutels én hun telefoon. Waarom dan nog met beide op stap, moeten tal van ondernemers hebben gedacht. Hun bedrijfjes overspoelen de markt met smart locks: apparaatjes die met behulp van bijvoorbeeld een bluetooth-verbinding met uw telefoon detecteren wanneer u in de buurt bent en de deur van het slot moet.

Slot

Het nadeel van die smart locks? Ze werken alleen nog bij Amerikaanse sloten, die afwijken van de meeste Europese voordeursloten. Het Oostenrijkse bedrijfje Noki (van no key, ‘geen sleutel’) zamelt tot eind juni geld in op crowdfundingwebsite Kickstarter om ook Europeanen de kans te geven hun voordeur een slag slimmer te maken.

Noki is een klein kastje dat met drie schroeven aan de binnenkant van de deur over het slot (met daarin de sleutel) wordt gezet. Erin zitten vier batterijen en een klein motortje dat de sleutel draait. Met hulp van bluetooth en gps weet de Noki wanneer u van huis bent, en doet dan automatisch de deur achter u op slot.

Batterij

Met een extra kastje dat op het wifinetwerk is aangesloten, is het mogelijk om ook vanuit werk of vanaf een vakantieadres te controleren of de deur op slot zit, of om die alsnog op slot te doen.

Handig is ook dat u anderen kunt binnenlaten zonder sleutels. Met de Noki-app voor iOS en Android geeft u de huishoudhulp – of de toeristen aan wie u via Airbnb uw appartement hebt verhuurd – een code om mee naar binnen te kunnen. Die code is ook weer te deactiveren.

Nadeel van de Noki? Dat u in de kou staat als de batterij van uw telefoon leeg is.

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.